Onderzoek

ALLE inwoners van Enschede mogen gratis bloed laten prikken en een plasje inleveren: les geleerd van de Bijlmerramp...

Welke les precies? Medisch gesproken stelt het weinig tot niets voor. Op de vliegbasis Twenthe waar de patiënten terecht kunnen, liggen straks liters bloed en plas opgeslagen, maar geen dokter die weet wat er vervolgens onderzocht zou moeten worden. Misschien treffen ze hier en daar een spoor asbest aan (goed tegen brand trouwens), maar zat dat er niet al op 12 mei in?

Ik vermoed dat mevrouw Borst tot de operatie heeft besloten om niet pas over acht jaar alsnog te hoeven doen wat tegen die tijd helemaal zinloos zou blijken. De les, met andere woorden, is een les van de psychologie.

Hoe bedreven we daar langzamerhand in zijn geworden, merkte je de afgelopen week, bij het bezoek van Akihito.

Nette man, leek me wel, die zo te zien z'n eigen traumatische ervaringen behoorlijk heeft verwerkt.

Ik bedoel: wij kennen ook in Nederland het verschijnsel van mensen die een foute vader hadden, en even los van de juridische vraag naar de schuld van Hirohito, helemaal goed is die in de oorlog natuurlijk niet geweest. En Akihito was een blaag van elf toen bleek dat hij het kind was van zeg maar gerust een foute god, wat toch weer van een ander niveau is. Dat kan zo'n jongetje moeilijk in de koude kleren zijn gaan zitten. En was er in 1945 in Tokio meteen een Bastiaans voorhanden, een Wolters, een Baartman? Grote technologische vaardigheid, dat wel - maar de therapie-industrie stond zelfs in Amerika nog in de kinderschoenen, dus die konden ze in Japan toen nog niet nagemaakt hebben.

Het trof me dat over het verdrietige jeugdlot van de inmiddels 66-jarige keizer in de Nederlandse media met geen woord werd gerept, terwijl ze daar toch drie dagen lang intens bezig zijn geweest met het vraagstuk van de psychische beschadiging - maar dan toegespitst op de gevoelens binnen de Indische Gemeenschap.

Het begon dadelijk op volle sterkte bij de aankomst van het Japanse paar, live bij de NOS, dus onder leiding van Maartje van Weegen - u weet wel: die van de beroerte van prins Bernhard die achteraf een verkeerd terechtgekomen stukje gebit bleek.

Zij had in de studio minister Brinkhorst en een japanoloog uitgenodigd, twee kenners dus van het land van Akihito, die allebei als het ware zaten te popelen om honderduit te vertellen over taal, zeden, gewoonten, cultuur en dagelijks leven in Japan. Maar geen schijn van kans. Elke aanloop naar een alinea zinvolle informatie werd onderbroken door een vraag hoe de heren dachten over de pijnlijk gekwetste gevoelens van al die Nederlanders die indertijd hadden geleden onder de terreur in de Japanse interneringskampen - en dan waren ze weer van hun apropos, en verplicht om ernstig knikkend te beamen dat de pijnlijk gekwetste gevoelens in kwestie ook wat hen betreft geëerbiedigd moesten worden door kabinet, Tweede Kamer en samenleving.

Op die toon is het drie dagen lang doorgegaan: van Ontbijttelevisie, via Middageditie, 2 Vandaag en Netwerk tot en met het allerlaatste Journaal - en tussen de meeleefbedrijven door zag je af en toe de keizer met zijn aardige vrouw (met dat kokette hoofddekseltje) ongedwongen door Amsterdam, Leiden en Apeldoorn gaan, alsof er nooit iets met die vader aan de hand was geweest.

Ter afsluiting van het bezoek had een actualiteitenrubriek (vergeten welke) gisteren nog gauw even een onderwerpje over de troostmeisjes in de uitzending weten te wurmen - en toen was godzijdank het leed geleden.

Maar soms vraag ik me af of niet alle zestien miljoen Nederlanders voor de zekerheid nog even hun bloed moeten laten prikken en een plasje moeten inleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden