Onderzoek

Wat gaat mevrouw Verdonk nou eigenlijk onderzoeken? ‘Aspecten van de naturalisatie van het Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali’, liet het ministerie van Justitie weten....

Jan Blokker

Ouwe koek dus.

Bijna iedereen wist al dat het Kamerlid in kwestie zowel in 1992 toen ze asiel vroeg, als in 1997 toen ze Nederlandse wilde worden, heeft gelogen of het gedrukt stond.

Neelie Kroes, die haar ontdekte, wist het niet alleen, maar loog er om het dramatischer te maken nog vijf burgeroorlogen bij. De toenmalige liberale partijvoorzitter Bas Eenhoorn wist het. Gerrit Zalm wist het. Jozias van Aartsen wist het. Hans Hoogervorst wist het. Atzo Nicolaï wist het. Willibrord van Beek wist het. Rita Verdonk wist het. Mark Rutte wist het. Frans Weisglas wist het.

Onthou: alle liberalen wisten dat iemand die kon liegen of het gedrukt stond, in de naam van koningin, vaderland en misschien zelfs God, voor de VVD het parlement was binnengezworen.

Alleen bij de VARA wisten ze al die tijd van niks. Daar maakten ze in de rubriek Zembla dus een documentaire waarin de fraude van Ayaan Hirsi Ali werd onthuld alsof ze er na diepgaand onderzoek achter waren gekomen dat Somalië in Afrika ligt.

Die documentaire sloeg in als een bom bij hoogleraar naturalisatierecht René de Groot, die meteen verklaarde dat als mevrouw Hirsi Ali werkelijk op onrechtmatige wijze aan haar Nederlanderschap was gekomen, ze ogenblikkelijk haar paspoort moest inleveren. Asieladvocaten en Hilbrand Nawijn aarzelden niet hem bij te vallen, onder het vrome motto dat anders rechtsongelijkheid zou dreigen.

Typisch een reactie uit het land van klokkenluiders, kliklijnen en tweeduizend ‘meldpunten’ om anderen erbij te lappen.

Is er rechtsongelijkheid als Ayaan Hirsi Ali een zetel in de Tweede Kamer mag blijven bezetten, terwijl Taïda Pasic in haar zielige eentje eindexamen vwo moet doen in Sarajevo?

Absoluut.

Maak je de rechtsongelijkheid ongedaan door Ayaan Hirsi Ali net zo te behandelen als Taïda Pasic, en haar morgen op het vliegtuig te zetten naar een land dat ze zelf mag verzinnen?

Absoluut niet.

Je maakt de rechtsongelijkheid van mevrouw Verdonk ongedaan door Taïda Pasic onmiddellijk terug te halen, zodat ze aanstaande donderdag temidden van haar vrienden en vriendinnen, in Winterswijk aan haar biologie kan beginnen. Je maakt de rechtsongelijkheid van mevrouw Verdonk verder ongedaan door al haar slachtoffers – van Salomon Kalou, via Iraakse gezinnen en Iraanse christenen tot aan de Congolese vluchtelingen en de 26 duizend overigen – hetzelfde feestelijke paspoort te geven als waarmee Ayaan Hirsi Ali werd begunstigd toen ze had gelogen of het gedrukt stond.

Alle asielzoekers liegen, zei trouwens een asielzoeker.

En altijd opwinding als het over de beschermelinge van de VVD-fractie gaat. Opwinding en verdachtmaking.

Heeft de VARA die documentaire niet gemaakt omdat Ayaan nog iets tegoed had vanwege haar verraad aan de Wiardi Beckmanstichting?

Dat hoorde je daags na de uitzending in De Leugen Regeert geïnsinueerd worden door de uit Iran afkomstige Leidse geestdrijver Afshin Ellian, die op zijn beurt door Felix Meurders werd ondervraagd alsof hij op internet ondeugdelijke matrassen aanbiedt tegen woekerprijzen.

Want die broer dan, over dat zogenaamd gedwongen huwelijk?

Aha!

Hadden Ellian, Leon de Winter en de andere leden van Ayaans lijfwacht via hun anti-jihadistische recherchekanalen niet al binnen een etmaal achterhaald, dat de als kroongetuige in de documentaire opgevoerde Mahad terugkwam van zijn eerdere bewering als zou zijn zuster haar eigen bruiloft hebben bijgewoond?

Dus wie liegt hier nou? Ayaan, die broer, Afshin Ellian, Leon de Winter, Felix Meurders of Zembla?

Verheffend wordt het zelden als de gorilla’s van Ayaan het slagveld hebben betreden.

Maar zou dat een reden kunnen zijn om Nawijn zijn zin te geven?

Nooit natuurlijk.

Wat heeft Verdonk dus precies te onderzoeken?

Zichzelf. En haar partij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden