Onderzoek

WAT ZOU het precies betekenen dat de bisschop van Haarlem de Mariaverschijningen in de Amsterdamse Rijnstraat eindelijk heeft 'erkend'?..

Geen flauw idee.

Ze roepen ons de laatste tijd steeds vaker op om begrip te tonen voor de islam, maar ik wou dat ik eerst maar eens de kerk van Rome kon begrijpen.

Mijn vader was er bang voor, maar dan heb ik het over de jaren dertig van de vorige eeuw. In die dagen bestond een Hollands gezin gemiddeld uit vier of vijf personen: man, vrouw en twee, hooguit drie kinderen. In de zuidelijke provincies van het koninkrijk daarentegen, in de vroegere generaliteitslanden, hadden ze toen door de bank genomen per hoeksteen minstens acht of negen, soms zelfs twaalf nakomelingen. En een eenvoudig demografisch rekensommetje leerde dat we daar in het noorden qua progenituur nooit tegenop konden boksen, dus dat we op den duur ook in Leeuwarden, Staphorst en Amsterdam zouden worden overvleugeld door wat mijn vader theatraal 'het geel-witte gevaar' noemde. Zo kwam hij omstreeks 1936 tot de sombere voorspelling dat het omstreeks 1963 met onze vrijheid gedaan zou zijn.

Viel mee, bleek achteraf.

Maar intussen openbaarde Maria zich via een tamelijk kitscherig schilderijtje in de Thomas van Aquinokerk juist rond die tijd voor de zesenvijftigste keer aan een mevrouw Ida Peerdeman, die bij de vorige vijfenvijftig keren al had begrepen dat de heilige maagd er prijs op stelde voortaan aangeduid te worden als 'de Vrouwe van alle Volkeren', en zelfs als 'mede-verlosseres'.

Het zal wel nieuws zijn geweest, zeker ook in de Volkskrant, die toen nog behoorlijk rooms was, maar ik moet eroverheen gelezen hebben.

Kort daarna begon weliswaar de grote ontkerkelijking die mijn vader helaas net niet meer heeft mogen meemaken, maar achter de schermen nam mede dankzij mevrouw Peerdeman de Mariacultuur een hoge vlucht (denk ook aan Gerard Reve!), want ofschoon er nog geen internet bestond, gingen de vanuit dat schilderijtje in de Rijnstraat verzonden boodschappen als een lopend vuurtje de wereld door.

Het Vaticaan schijnt zich in zulke gevallen altijd heel lang op de vlakte te houden: het kent zijn pappenheimers. Al aan het eind van de jaren vijftig stelde de toenmalige bisschop van Haarlem vast dat er geen sprake was van bovennatuurlijke verschijningen en het Romeinse Heilige Officie bevestigde twintig jaar later ook nog eens dezelfde negatieve bevindingen van monseigneur Zwartkruis.

Maar gisteren lees ik in het doorgaans welingelichte liberale NRC Handelsblad:

'In een brief van 31 mei aan dertig bisschoppen in binnen- en buitenland schrijft mgr. J.M. Punt dat hij na onderzoek tot de conclusie is gekomen dat de openbaringen aan de kantoormedewerkster uit Amsterdam-Zuid een bovennatuurlijke oorsprong hebben.'

Onderzoek?

Maar z'n voorgangers uit 1950 en 1972 hadden het toch al onderzocht? Moeten we aannemen dat die er toen eigenlijk een beetje met de pet naar hebben gegooid? Of is de stand van het wetenschappelijk onderzoek naar openbaringen van bovennatuurlijke oorsprong sindsdien met sprongen vooruitgegaan?

Wie zal het zeggen.

Mevrouw Peerdeman niet meer, want die is in 1996 op de gezegende leeftijd van negentig jaar overleden. Maar wat is de dekselse Punt op het spoor gekomen dat bijna vijftig jaar lang in het ongewisse kon blijven?

We zijn er overigens nog niet. 'De uitspraak van het bisdom Haarlem', meldt de krant, 'plaatst de Vrouwe van alle Volkeren nog niet op dezelfde hoogte als erkende Mariaverschijningen in Lourdes en Fatima. Daarvoor is goedkeuring nodig van het Vaticaan, waar de Amsterdamse verschijningen sinds 1997 in onderzoek zijn.'

De gezinnen in Brabant en Limburg schijnen intussen gemiddeld een stuk kleiner te zijn geworden. Maar mijn vader zou er niet gerust op zijn geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden