Onderzoek

DE VRAAG is of een parlementair onderzoek de onderste steen boven krijgt in de bedoening van dat Ctsv...

Volgens mij niet.

Volgens mij zal de commissie onder leiding van het kamerlid Van Zijl (PvdA) vertrekken van de gedachte dat noch het demissionaire collegebestuur noch de staatssecretaris van Sociale Zaken helemaal pluis is.

Daar hebben ze gelijk in.

Haal ze maar voor de geest: zolang Dian van Leeuwen, Ger van Otterloo, Martin van Rooijen en Robin Linschoten niet onder ede hoeven getuigen, zullen al hun verklaringen in dienst blijven staan van zichzelf, van mekaar en van hun jaarwedde. De eerste drie waren in hun vorige betrekking al gesjeesd, de laatstgenoemde wil in z'n volgende functie desnoods rücksichtlos slagen.

Daar waren we het nationaal toch al over eens?

Daar waren we het nationaal al zo ontzettend over eens dat het zicht op de rest een beetje is verneveld.

Die directeur Sjef Czywewski bijvoorbeeld - wat is dat voor iemand?

Diens gezag is vooralsnog exclusief ontleend aan de omstandigheid dat hij door de bende van drie is ontslagen, en dat lijkt op het eerste gezicht het mooiste getuigschrift dat iemand voor z'n vervolgcarrière kan meekrijgen, maar stel nou eens dat Leeuw, Ot en Rooij het in al hun domme, incompetente en geldzieke verblindheid op dat punt bij het rechte eind hebben gehad? Ik geef toe dat het onwaarschijnlijk is - alle drie tenslotte mislukt in de politiek, dus dan moet je wel heel suf zijn - maar stel.

Behalve het feit dat niemand in NOVA of Den Haag Vandaag z'n naam ooit betrouwbaar heeft kunnen uitspreken, weet ik eigenlijk niets van die man. Ik lees telkens dat hij door de zakkenvullers 'met ziekteverlof' is gestuurd, en iedere keer dat ik het hoor wil m'n bloed wel beginnen te koken - maar waarom heeft hij Maartje van Weegen nooit eens opgebeld, of Sonja, of desnoods Gerard van der Wulp zelf? Misschien siert 't 'm. Misschien is hij echt ziek. Misschien is hij echt ziek geworden van die liberale heks die indertijd zelfs Wiegel in quarantaine wist te houden. Maar was hij wel een goede directeur?

De secretaris, de penningmeester en de voorzitter van de ondernemingsraad komen regelmatig aan het woord, en ja, dat ken ik: elk bedrijf heeft van nature de schurft aan een bestuur waaronder het moet werken. Elk weekeinde nam mevrouw Van Leeuwen een supertas vol stukken mee naar huis, maar van wat zich gedurende de week daarvoor in het veld had afgespeeld had ze geen flauw benul.

Waarmee, wou ik maar zeggen, nog niet bewezen is dat op de vloer ook hard en adequaat en efficiënt is gewerkt, en daar gaat het tenslotte maar om als er tachtig miljard (of hoeveel was het ook weer?) eerlijk verdeeld moet worden.

Naarmate ik de welbespraakte mannen van de OR vaker op televisie hun beklag zie doen, bekruipt mij de behoefte om niet zozeer Linschoten (want die smoest zichtbaar) en niet zozeer dat blijkbaar nog altijd niet op straat geschopte collegebestuur (dat van meet af aan niet kan hebben gedeugd), maar vooral dat kantoor aan een diepgaand onderzoek te onderwerpen.

En om die reden twijfel ik aan de uitkomst van een parlementair onderzoek.

Zodra ze zijn uitonderzocht, zal blijken dat het onderste toch niet uit de kan is gehaald, en dat een redelijk vermoeden overeind blijft dat òf mevrouw Van Leeuwen, òf die Van Otterloo, òf die ex-Staatsen, dan wel de staatssecretaris eerst bij God of zichzelf moeten zweren dat ze niet zullen jokken.

Ik heb begrepen dat in een dan volgende parlementaire enquête het voorzitterschap weer toevalt aan het CDA, en dat Piet Bukman het dan moet doen.

Zo waarlijk helpe mij God almachtig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden