Nieuwsgezondheid arbeidsmigranten

Onderzoeksteam: iedere arbeidsmigrant een eigen slaapkamer

De woon-, reis- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten maken hen extra kwetsbaar voor het coronavirus. Een onderzoeksteam onder leiding van oud-SP-leider Emile Roemer pleit daarom donderdag voor onder meer een eigen kamer voor iedere arbeidsmigrant.

Marieke de Ruiter
Huisvesting van Poolse arbeidsmigranten op een recreatiepark in Rijsbergen.  Beeld ANP
Huisvesting van Poolse arbeidsmigranten op een recreatiepark in Rijsbergen.Beeld ANP

De tientallen coronabesmettingen bij vleesverwerkers Vion en Van Rooi Meat en die bij twee fruittelers brachten afgelopen weken pijnlijk aan het licht hoe er heuse brandhaarden kunnen ontstaan wanneer een arbeidsmigrant besmet raakt met het coronavirus. De 400 duizend vooral Oost-Europese arbeidskrachten in Nederland wonen vaak dicht op elkaar in kleine ruimtes en reizen samengepakt in busjes naar het werk. Hun contracten zijn soms zo flexibel dat ze dagelijks van werkplek wisselen.

‘Dat is een gevaar voor de gezondheid van de arbeidsmigrant, maar geeft ook risico’s voor de volksgezondheid’, stelt het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten donderdag in een brief aan het kabinet. Daarom moet de verblijfplaats van arbeidsmigranten worden geregistreerd en moeten zij op termijn allemaal een eigen kamer krijgen. Voor uitzendbureaus die werken in risicovolle sectoren, zoals de vleesindustrie, zou dat nu al gerealiseerd moeten worden. Desnoods door mensen in hotels of kantoorgebouwen te huisvesten.

Structurele problemen

Het team onder leiding van Emile Roemer werd begin mei aangesteld om maatregelen te formuleren om arbeidsmigranten tegen het coronavirus te beschermen. Maar het wil zich nu ook gaan richten op de structurele problemen die bestaan rond de werk- en woonomstandigheden van arbeidsmigranten.

Omdat het uitzendbureau waarvoor zij werken vaak ook hun huisbaas is en soms de enige toegang tot een zorgverzekering, hebben arbeidsmigranten een grote afhankelijkheidsrelatie. Dat maakt hen niet vrij om te klagen of weg te gaan. Als ze hun werk kwijtraken, riskeren ze in veel gevallen ook hun woning kwijt te raken. Het aanjaagteam wil met een nieuwe serie maatregelen die afhankelijkheid aanpakken en de positie van de arbeidsmigranten versterken.

Meer over arbeidsmigranten

De wereld achter uw vlees: zo wonen de mensen die uw karbonade snijden.

Zeventien busjes van vleesbedrijf Vion, tjokvol arbeidsmigranten.

De slachterijen liggen onder vuur tijdens de coronacrisis. Hoe ziet de slachtsector eruit en wat staat er op het spel?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden