Onderzoeksrechter getuigt in Clickfonds

De Amsterdamse rechtbank is van plan om onderzoeksrechter F. Salomon maandag op te roepen als getuige over de start van Operatie Clickfonds....

Van onze verslaggevers Jan Meeus Joost Ramaer

De beslissing van de rechtbank is opmerkelijk. Sinds de start van de beursfraudezaak is door vele advocaten een verzoek gedaan om Salomon te horen. Dat is keer op keer afgewezen, ook door de leden van de speciale Clickfondskamer die vrijgesteld is voor de behandeling van deze zaak. Een onderzoeksrechter wordt slechts onder bijzondere omstandigheden als getuige gehoord.

Het voorgenomen verhoor van Salomon lijkt ingegeven door een aantal grote onduidelijkheden over de start van het onderzoek, die deze week aan het licht zijn gekomen. Afgelopen donderdag bevestigde een rechercheur van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) dat er bij een cruciaal verzoek om juridische bijstand aan de Zwitserse autoriteiten fouten zijn gemaakt bij de vertaling. Die kwamen pas recentelijk aan het licht.

De rechtbank toonde zich tijdens het verhoor zeer verontrust over deze gang van zaken. Salomon heeft al in 1998 een groot aantal vragen gesteld aan officier van justitie H. de Graaff over discrepanties in het dossier van het Clickfonds-onderzoek. Die vragen zijn slechts ten dele beantwoord. Salomon heeft eind 1999, ruim twee jaar na de start van het onderzoek, zijn taken overgedragen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden