Onderzoeksraad voor Veiligheid pleit voor verbod rotjes en vuurpijlen, risico's onacceptabel groot

Een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen moet de jaarwisseling veiliger maken. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport, waarin de risico's tijdens de viering onacceptabel groot worden genoemd.

Mensen steken vuurwerk af tijdens oudejaarsavond in de Haagse Schilderswijk Beeld anp
Mensen steken vuurwerk af tijdens oudejaarsavond in de Haagse SchilderswijkBeeld anp

Het advies aan het kabinet is niet bindend, maar aanbevelingen van de Onderzoeksraad slaat de politiek zelden in de wind.

De raad pleit voor een verbod op vuurwerk 'dat veel letsel veroorzaakt' of 'uitnodigt tot gevaarlijk gedrag en overlast geeft'. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om vuurpijlen en rotjes. Als het aan de raad ligt blijft het overige siervuurwerk wel beschikbaar, zoals fonteinen en zogeheten 'combiboxen'. Het verbod treft minder dan 20 procent van de omzet van consumentenvuurwerk, aldus een schatting van de branchevereniging.

'Een verbod op knalvuurwerk past bij de tijdgeest, maar bedenk wel: het is alleen effectief als het landelijk wordt ingevoerd', reageert de Haagse burgemeester Pauline Krikke. 'Dan kan het daadwerkelijk de overlast verder terugdringen. Tegelijkertijd bleek uit de vuurwerkenquête deze zomer onder 13.500 Hagenaars dat een verbod zeer verdeeld ligt onder de bevolking.'

Oogschade

Oud en nieuw is het onveiligste evenement van het jaar, constateert de Onderzoeksraad. Jaarlijks belanden zo'n vijfhonderd mensen op de spoedeisende hulp en raken tweehonderd mensen gewond. Gemiddeld valt elk jaar één dode. Met name deze cijfers vindt de raad 'niet verenigbaar met het beoogde feestelijke karakter van oud en nieuw'.

Het is een taak van de overheid om per type vuurwerk het risico in te schatten, zegt de raad, en de handelswaar zo nodig te verbieden. De controle schiet nu tekort: ondanks het keurmerksysteem wordt een kwart van het gecontroleerde vuurwerk afgekeurd. De handel in illegaal vuurwerk moet op Europees niveau worden bestreden, beveelt het rapport aan.

Volgens de Onderzoeksraad moet het beleid op de schop, aangezien maatregelen in het verleden niet tot minder vuurwerkslachtoffers, -incidenten of -schade hebben geleid. Dat elke eerste dag van januari wordt gerept van een 'rustige jaarwisseling', vindt de raad daarom 'frappant'.

Openbare orde

Niet alleen de vuurwerkproblemen, maar ook andere verstoringen van de openbare orde blijven ondanks alle maatregelen een 'hardnekkig' probleem, stelt de raad vast. Jaarlijks telt de jaarwisseling zo'n 11 duizend incidenten, zoals vernieling, brandstichting en geweld. Een meer georganiseerd karakter zou de roerige viering veiliger moeten maken. Op landelijk niveau moet worden afgestemd welke maatregelen (bijvoorbeeld: vuurwerkvrije zones) werken en welke niet, aldus de Onderzoeksraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden