nieuwsvreugdevuren scheveningen

Onderzoeksraad: vaten diesel en veel te hoge vuurstapels in Scheveningen

De gemeente Den Haag en de brandweer hebben het risico van vliegvuur onderschat bij de vuurstapels van Scheveningen-Dorp en Duindorp. De bouwers van Scheveningen hebben tegen de afspraken in vaten diesel gebruikt. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De gemeente erkent de fouten en zal vreugdevuren in de toekomst aan strenge regels onderwerpen.

 Burgemeester Pauline Krikke woensdagavond tijdens een spoeddebat in de Haagse gemeenteraad over het corruptie-onderzoek naar de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Burgemeester Pauline Krikke woensdagavond tijdens een spoeddebat in de Haagse gemeenteraad over het corruptie-onderzoek naar de wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Er ontbreekt een adequate veiligheidsorganisatie rondom de bouw van de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp, aldus de Onderzoeksraad in een donderdagochtend gepubliceerd rapport. De afspraken met de bouwers waren ‘diffuus’ en werden niet nageleefd en niet gehandhaafd. In de voorbereiding van de vreugdevuren was geen sprake van een heldere procedure. De Onderzoeksraad concludeert dat de betrokken partijen, waaronder gemeente, brandweer en bouwers, op al deze onderdelen tekort zijn geschoten.

Vaten diesel

De bouwers van de vreugdevuren hebben afspraken niet nageleefd, aldus de Onderzoeksraad. De intense brand en de vuurregen boven Scheveningen-Dorp konden ontstaan door de hoogte van de vuren (45 meter in plaats 35) en de piramidevorm. Ook hadden de stapel een volume dat 1.500- tot 2.000 kubieke meter groter was dan afgesproken.

Tegen de afspraken in waren er in Scheveningen vaten diesel op de toren gezet. Toen die naar beneden vielen, brandde de vuurstapel niet alleen meer als een kaars, maar ook vanaf de basis. Als gevolg van de extreme hitte die vervolgens ontstond en de stevige westenwind waaide er brandend hout richting Scheveningen. Dat leidde tot tientallen branden, enkele lichtgewonden en materiële schade.

Geen vergunning

De gemeente had geen vergunning afgegeven voor het evenement. Wel was er een convenant uit 2016 over de locatie en de hoogte van de vuren. Maar in aanvullende afspraken werden vervolgens weer andere regels vastgelegd. De vuren moeten volgens de Onderzoeksraad worden benaderd als ‘een publieksevenement met grote veiligheidsrisico’s’. Met de kans op vliegvuur was volgens de Onderzoeksraad geen rekening gehouden.

Reactie gemeentebestuur

In een reactie stelt het college van B&W alle kritiek en conclusies van de Onderzoeksraad te erkennen en herkennen. ‘De gemeente trekt maximaal lering uit het rapport en zet alles op alles om vliegvuur en het rondvliegen van grotere stukken brandend hout in de toekomst te voorkomen.’ Bij komende vreugdevuren worden beperkingen gesteld aan de hoogte en het volume van de stapels. Er komt een ‘scherpe afbakening van te gebruiken bouwmaterialen en hulpmiddelen’. De tijd voor opbouw wordt strak beperkt. Er komt een uitgebreid veiligheidsplan met structurele controles.

De vreugdevuren blijven dus in afgeslankte vorm bestaan. Maar wel komen er volgens het stadsbestuur duidelijke afspraken met betrekking tot weer en wind en de gevolgen hiervan voor wel of niet ontsteken. ‘Daarmee wordt afscheid genomen van de trend om de stapels in hoogte en volume jaarlijks te laten groeien, ook met het oog op de vermeende wedstrijd’ tussen Scheveningen-Dorp en Duindorp.

De vreugdevuren zijn in de loop der jaren steeds groter geworden. Ze ontstonden in de jaren tachtig in een poging het geweld en vandalisme verspreid in de stad te beteugelen. De ‘historische context van het ontstaan van dit evenement en de bijbehorende interactie tussen de betrokken partijen’ hebben volgens de Onderzoeksraad geleid tot het uit de hand lopen van de situatie op het strand. ‘Al sinds het begin van de vreugdevuren beweegt de gemeente zich tussen gedogen en reguleren.’

Overschaduwd

In Den Haag werd maanden uitgekeken naar het rapport van de Onderzoeksraad, maar het werd deze week overschaduwd omdat twee wethouders worden verdacht van corruptie. De gemeenteraad heeft in de nacht van dinsdag op woensdag het vertrouwen in hen opgezegd.

Voorbereiding van het nieuwjaarsvuur eind 2018. Beeld ANP
Voorbereiding van het nieuwjaarsvuur eind 2018.Beeld ANP

Burgemeester Krikke: ‘Ik grijp voortaan in als er ’s nachts aan de brandstapels wordt gebouwd’
Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag beleeft een rampzalige week. Eerst deed de rijksrecherche invallen bij twee van haar wethouders die worden verdacht van corruptie. Donderdag kwam daar een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de geëscaleerde vreugdevuren van afgelopen nieuwjaarsnacht bij. Aan opstappen zegt ze desondanks niet te denken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden