Onderzoeksraad snoeihard in rapport: leiding Defensie faalde bij dodelijk schietongeluk

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) oordeelt snoeihard over de veiligheidsmaatregelen van de Defensieleiding na een dodelijk schietongeluk vorig jaar in Ossendrecht. Daarbij kwam een 35-jarige instructeur om het leven door kogels van zijn cursisten.

Natalie Righton
De schietbaan in Ossendrecht op beelden uit een promotiefilmpje van Defensie. Beeld
De schietbaan in Ossendrecht op beelden uit een promotiefilmpje van Defensie.Beeld

De Defensieleiding is 'op meerdere niveaus niet op professionele wijze omgegaan met de veiligheid van het eigen personeel'. De Onderzoeksraad vraagt zich af of het ongeluk kenmerkend is voor de 'veiligheidscultuur' binnen de hele organisatie. Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport van de OVV over het ongeluk.

Tijdens een anti-terreuroefening van het Korps Commandotroepen op 22 maart 2016 schoten de cursisten met scherp en werd een instructeur in opleiding per ongeluk dodelijk getroffen. Dit gebeurde op een oefenlocatie van de Politieacademie in Ossendrecht. De gedode man stond achter een linnen wandje toen hij geraakt werd door een collega-commando.

Een aantal conclusies over het fatale schietincident lekte in januari al uit. Zo bleek de oefening plaats te hebben gevonden in een ongeschikt en niet gekeurd schiethuis. Het huis was opgebouwd uit een constructie met linnen bekleding. Militairen konden daar oefenen in het met scherpe munitie uitschakelen van vijanden. Maar volgens een intern Defensierapport was de baan 'niet veilig voor het gebruik van scherpe munitie'. De geraakte sergeant was één van de drie instructeurs die de training destijds begeleidden. Een goede veiligheidsanalyse ontbrak.

Hennis: oefeningen opgeschort

Minister Jeanine Hennis (Defensie) zegt dat 'het werk van militairen nooit zonder gevaar is', maar noemt het 'van het grootste belang' dat Defensie de veiligheid van de eigen militairen 'maximaal waarborgt'. Ze noemt de conclusies van het OVV-rapport wat dat betreft 'glashelder'.

De oefeningen met scherpe munitie in het schiethuis in Ossendrecht zijn op last van Hennis direct na het incident al opgeschort. De andere schietbanen in Nederland zijn inmiddels door Defensie gecontroleerd op de vereiste keuringen en blijven wel open.

Defensie doet ook nog eigen aanvullend onderzoek naar het schietincident en presenteert de resultaten in september. Daarbij worden de aanbevelingen van het OVV-rapport en het nog lopende onderzoek door Justitie meegenomen. 'Alles is erop gericht om alle feiten boven tafel te krijgen, herhaling te voorkomen en ook volledige openheid van zaken te geven aan de nabestaanden', aldus Hennis.

Veiliger schiethuis

De OVV beveelt Defensie in het rapport aan om snel een eigen schiethuis te bouwen dat voldoet aan de vereiste veiligheidseisen voor oefeningen met 'scherp'. Een aanvraag daarvoor was al in 2007 ingediend, maar van de bouw is het nog niet gekomen. Defensie zou ook moeten onderzoeken of het schietincident 'indicatief is voor de veiligheidscultuur' binnen de hele organisatie. Defensie doet er goed aan om aandacht besteden aan het 'veiligheidsbewustzijn op alle niveaus'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden