OnderzoekBrugongelukken

Onderzoeksraad: overheid doet te weinig om brugongelukken te voorkomen

De overheid doet te weinig om ongelukken met op afstand bediende bruggen te voorkomen. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport naar aanleiding van een zwaar brugongeluk in Zaandam. Volgens de Raad zijn eerdere aanbevelingen onvoldoende opgevolgd.

Een 57-jarige vrouw kwam in 2016 om het leven toen de Den Uylbrug in Zaandam plotseling openging.Beeld ANP

Bij het ongeluk op de Prins Bernhardbrug in Zaandam eind 2018 raakte een ouder stel zwaargewond. Het echtpaar stond op het beweegbare deel van de brug toen deze openging om schepen door te laten. De brugbediener, die niet ter plekke was, maar de brug van afstand bestuurde, zag de twee over het hoofd.

Volgens de Onderzoeksraad bestaan sterke gelijkenissen tussen dit ongeval en een eerder ongeval in Zaandam in 2016. Destijds overleed een vrouw na een val van de Den Uylbrug nadat de bediener, die zich eveneens op afstand bevond, haar niet had opgemerkt. Na een kritisch rapport van de Raad paste Zaanstad wel de Den Uylbrug aan, maar liet zij na om ook de andere bruggen in de gemeente structureel te verbeteren, schrijft de OVV, die concludeert dat de urgentie verslapte.

Blinde vlekken

Toch gaat het hier volgens de Raad niet om een Zaans, maar om een landelijk probleem. Na het ongeluk op de Den Uylbrug in 2016 oordeelde de OVV dat ook andere brugbeheerders in Nederland de ‘blinde vlekken’ in hun veiligheidsanalyses moesten opsporen en corrigeren. Die aanbeveling heeft nauwelijks resultaat opgeleverd: overheden zijn weliswaar meer kennis gaan delen, maar een uniform eisenlijstje voor de inrichting en bediening van Nederlandse bruggen ontbreekt nog steeds. 

In een reactie op het rapport stelt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat) bereid te zijn om te verkennen of het mogelijk is om de Rijksoverheid verantwoordelijk te maken voor het verbeteren van de veiligheid van beweegbare bruggen. Voor de Raad is maar één uitkomst wenselijk: een landelijke standaard.

OVV: ‘Op afstand besturen van bruggen gevaarlijk’

De veiligheid van bruggen is een landelijk probleem, zei Tjibbe Joustra in mei in zijn afscheidsinterview als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zijn conclusie: het op afstand besturen van bruggen is goedkoop, maar ook gevaarlijk. ‘Als je alle brugincidenten achter elkaar zet, is dat een imponerend overzicht.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden