Onderzoeksraad oordeelt vernietigend over rijk

Conclusies Onderzoeksraad voor Veiligheid:..

In de nacht van 26 op 27 oktober 2005 kwamen op Schiphol-Oost elf celbewoners om het leven door koolmonoxidevergiftiging. Doordat na de bevrijding van een persoon de celdeur bleef openstaan en een grote hoeveelheid brandbaar materiaal in de cel aanwezig was, ontstond een grote hoeveelheid rook in de gang en kon de brand zich verder ontwikkelen.

De organisatie van het cellencomplex Schiphol-Oost was onvoldoende voorbereid en ingericht op het optreden bij de brand, waardoor de dienstdoende personeelsleden voor een vrijwel onmogelijke taak stonden.

De brandweer arriveerde relatief laat bij de brand. De oorzaken hiervoor liggen zowel bij de brandweer als bij de directie van het cellencomplex. De automatische brandmeldinstallatie meldde de brand niet direct bij de brandweer, het cellencomplex was niet voorbereid op de aankomst van de brandweer en de brandweer was onvoldoende voorbereid op de situatie op het cellencomplex. De brandweer was pas na 15 minuten na de melding ter plaatse en de bedrijfshulpverlening was tot dat moment op zichzelf aangewezen.

Ten aanzien van de brandveiligheid van vleugel K van het cellencomplex Schiphol-Oost zijn de drie belangrijkste verantwoordelijke partijen: de dienst Justitiële Inrichtingen, de Rijksgebouwendienst (RGD) en de gemeente Haarlemmermeer. De raad beschouwt de DJI als de primair verantwoordelijke partij ten aanzien van de brandveiligheid.

De RGD heeft, vanuit zijn verantwoordelijkheid voor een brandveilig gebouw, zijn taak onvoldoende invulling gegeven, aangezien vleugel K niet aan het Bouwbesluit voldeed.

De gemeente Haarlemmermeer heeft, vanuit haar verantwoordelijkheid van vergunningverlening, toezicht en handhaving, haar taak onvoldoende ingevuld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden