NieuwsLandelijk vuurwerkverbod

Onderzoeksraad: kabinet brengt bevolking in gevaar door vuurwerkverbod niet in te voeren

Het kabinet brengt de veiligheid van de Nederlandse bevolking in gevaar door te weigeren een landelijk vuurwerkverbod in te voeren. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid is zeer kritisch over de houding van het kabinet. De raad tikt minister Grapperhaus van Veiligheid op de vingers.

Kinderen steken vuurwerk af op straat.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Kinderen steken vuurwerk af op straat.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

‘Ook komende jaarwisseling zullen zich zeer waarschijnlijk weer honderden burgers melden bij de eerste hulp met brandwonden, missende vingers en beschadigde ogen.’ De Onderzoeksraad is teleurgesteld dat het kabinet niet voldoende gehoor heeft gegeven aan de oproep tot een vuurwerkverbod. Bij hoge uitzondering roept de Raad het kabinet nu voor de tweede keer op tot actie.

Eind 2017 kwam de Onderzoeksraad met het rapport omtrent vuurwerk. De belangrijkste aanbeveling: verbied het vuurwerk dat in de praktijk veelvuldig voor letsel en overlast zorgt. Ook de Nationale Politie pleitte voor een verbod. Het kabinet negeerde het advies van de Onderzoeksraad. Vooral regeringspartij VVD hecht aan de vuurwerktraditie. Minister Grapperhaus verdedigde het besluit toentertijd: ‘Er zijn ook heel veel mensen die met Oud en Nieuw niets verkeerd doen.’

Halverwege november meldde de minister samen met staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur) dat zij gemeenten de bevoegdheid willen geven een vuurwerkverbod in te stellen. De wijziging van het Vuurwerkbesluit moet voor de jaarwisseling 2019-2020 ingaan. De Onderzoeksraad ziet geen heil in dit besluit om het over te laten aan gemeenten. ‘De individuele vrijheid van het afsteken van vuurwerk weegt niet op tegen de gevaren die dat oplevert voor het individu en voor anderen’, aldus de Raad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden