Onderzoeksjournalistiek, het kleine scherm en de fotoverzamelaar

De week van hoofdredacteur Philippe Remarque.

Beeldredacteur Frank Schallmaier bij DWDD. Beeld .
Beeldredacteur Frank Schallmaier bij DWDD.Beeld .

Vrij Nederland

Donderdag kreeg ik het laatste weekblad van Vrij Nederland in de bus, met daarin een niet eens zo sombere verkenning van de (digitale) toekomst van de journalistiek door boventallig verklaard redacteur Harry Lensink. Intussen kondigden illustere journalistieke namen van weleer in cafe Scheltema hun nostalgie-uitgave Argus aan, alleen op papier, en gelukkig geheel vrij van de aansturing door chefs waar wij tegenwoordig zo op vertrouwen. Paul Onkenhout schreef erover op de nieuwspagina's van V. Een soort journalistiek touwtje-uit-de-brievenbus dus, met als uitgever... oud PCM-topman Theo Bouwman.

Hier op de redactie grapten we dat er nu misschien op diens uitnodiging ook een gepensioneerde private equity-man uit Londen zou komen om Argus op te kopen en financieel leeg te schudden, zoals destijds onder Bouwmans leiding met de Volkskrant, NRC, Trouw en andere titels gebeurde. Van de vele miljoenen die rondvlogen, belandde gelukkig ook een bedrag bij Stichting de Volkskrant, die dat nog steeds goed beheert en er bijzondere journalistieke projecten van onze redactie mee stimuleert. Zoals het onderzoek naar Wilders en de geheime dienst door Tom Kreling en Huib Modderkolk. U leest het verhaal dat zij reconstrueerden in de krant van zaterdag.

. Beeld .
.Beeld .

Op hun onthulling van vrijdag, over het AIVD-onderzoek naar Wilders' Israëlische banden, kregen wij boze reacties. Sommige Wilders-aanhangers denken dat wij hem willen beschadigen, sommige Wilders-tegenstanders verwijten ons hem zetels te bezorgen. Maar wij hebben hier geen bedoeling mee, behalve dat we de ongemakkelijke verhouding willen tonen tussen de staat en een beschermeling die tevens de belangstelling van de geheime dienst wekt.

Ik vond Vrij Nederland goed en ben benieuwd naar het maandblad. De voormalige adjunct- en waarnemend hoofdredacteur, Robert van de Griend, werkt nu bij ons. Hij neemt binnenkort de leiding over bij ons zaterdagse achtergrond- en opiniekatern. Wat er ook verandert, dat blijft elke week verschijnen, want met de Volkskrantoplage gaat het goed.

. Beeld .
.Beeld .

Smartphone

Steeds meer mensen lezen ook langere verhalen gewoon op hun smartphone. Verloren tijd kan dus zomaar Volkskranttijd worden, mits wij pasklaar leveren. De Volkskrant Avond, een populaire mail die rond half negen in uw inbox verschijnt, bevat alvast zes artikelen uit de krant van de volgende ochtend, voor mensen die 's avonds meer tijd hebben. De V-column van Aaf Brandt Corstius of Sylvia Witteman zit daar vaak bij. Op sociale media klagen lezers weleens dat ze daardoor de traktatie van hun ochtendlijke Volkskrantdieet te vroeg krijgen voorgeschoteld. In Duitsland zegt men in zo'n geval: 'Ich möchte deine Sorgen haben'.

We hebben ook de dagelijkse politieke nieuwsbrief, voor als u in de trein terug van het werk wilt worden bijgepraat vanaf het Binnenhof. Onze wetenschapsredactie verstuurt sinds kort elke vrijdagmiddag een nieuwsbrief met de interessantste wetenschapsartikelen van de week, plus alvast een groot verhaal uit Sir Edmund van de volgende dag. U kunt zich abonneren op volkskrant.nl/nieuwsbrief.

Kijkt u overigens in die trein ook even naar de filmpjes van Kijk Verder, gemaakt door onze crossmedia-redactie. Daar kunt u onder meer zien hoe Moskou-correspondent Tom Vennink zijn tanden zet in een rattenhamburger, u kunt uw woord van het jaar indienen of advies geven aan de zwevende kiezers die wij volgen. Ook kunt u zien hoe Hans Aarsman zijn geweldige fotorubriek online vertaalt, met pijltjes en beeldassociaties.

Frank Schallmaier

Hier ter redactie zijn we volkomen gewend aan de creatieve, manische wijze waarop fotoredacteur Frank Schallmaier het gigantische foto-aanbod tot zich neemt en rubriceert, als een zonderlinge verzamelaar. Dat doet hij ook nog als hij niet werkt. Vrijdag, bij het artikel van correspondent Peter Giesen over de aftocht van de ongelukkige Francois Hollande, moest ik even denken aan Franks collectie met de Franse president die steeds de hand misgrijpt die hem wordt toegestoken. Dat ging de wereld rond, want het raakte het ongemak van die man.

Enfin, u ziet zijn collecties elke twee weken in de krant: de Schallmaier-index. Afgelopen woensdag waren het sporttrofeeën met dieren erop. Frank kan charmant en enthousiast over zijn verzamelwoede vertellen. Normaliter krijgen de lezers dat niet te zien. Maar nu kunt u De Wereld Draait Door van afgelopen woensdag terugkijken. Nadat Jan Terlouw zijn bezorgde politiek-morele testament had uitgesproken, kwam Frank aan de beurt. Hij leidde de kijker energiek rond door zijn collecties, zelfs Van Nieuwkerk hield het nauwelijks bij. Zoveel goede zin in het leven, het moet Terlouw een hart onder de riem hebben gestoken.

Reageren? p.remarque@volkskrant.nl

null Beeld .
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden