Nieuwskeizersnedes

Onderzoekers waarschuwen voor risico's wereldwijde verdubbeling keizersnedes

Het aantal vrouwen dat bevalt met een keizersnede is in vijftien jaar tijd bijna verdubbeld. Onderzoekers betreuren dat steeds minder vrouwen voor de natuurlijke weg kiezen en benadrukken dat de procedure vaak overbodig en risicovol is. Dat staat in een onderzoek dat is gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet

Een met een keizersnede ter wereld gekomen baby in het Escuela-ziekenhuis in Tegucigalpa in Honduras.Beeld REUTERS

Internationale wetenschappers analyseerden gegevens van bevallingen in 2015 in 169 landen. Ze stelden vast dat het aantal geboortes met een keizersnede een sterk stijgende lijn vertoont. In 2000 werden er 16 miljoen kinderen (12%) met een keizersnede op de wereld gebracht. In 2015 waren dat er 29,7 miljoen (21%). 

In Brazilië, Egypte en de Dominicaanse Republiek zijn zelfs meer keizersnedes dan natuurlijke geboortes: de cijfers zijn daar respectievelijk 55,5 procent, 55,5 en 58,1 procent. Ook in de Verenigde Staten is het een heel vaak voorkomende ingreep (32,9%). 

De Wereldgezondheidsorganisatie stelde tot voor kort dat alles boven de vijftien procent een excessieve toepassing van de procedure is. Dat percentage komt volgens artsen ook ongeveer overeen met de gevallen waarin de ingreep ook daadwerkelijk vanuit medisch oogpunt raadzaam is. 

In bepaalde arme Afrikaanse landen worden juist te weinig keizersnedes gedaan, ook wanneer die wel medisch noodzakelijk zijn. 

Risico's

De auteurs van de studie roepen dokters, ziekenhuizen, vrouwen en families op alleen voor de ingreep te kiezen wanneer er complicaties zijn. Ze wijzen op de risico's van een keizersnede. 

'Het herstel na een keizersnede is moeilijker. Daarnaast kan er littekenweefsel ontstaan aan de baarmoeder, wat weer samenhangt met bloedingen, abnormale groei van de placenta, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, doodgeboren kindjes en vroegtijdige bevalling bij een volgende zwangerschap', zegt een van de auteurs, Jane Sandall, die ook benadrukt dat de risico's klein zijn, maar wel zeer ernstig. 

'Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat baby's die geboren worden met een keizersnede een andere hormonale, bacteriële en medische ontwikkeling meemaken, wat hun gezondheid op een subtiele manier kan beïnvloeden. Hoewel de langetermijneffecten onvoldoende bestudeerd zijn, kan een keizersnede op korte termijn een negatief effect hebben op de ontwikkeling van het immuunsysteem, wat het risico op allergieën en astma vergroot en de darmbacteriën verandert', aldus Sandall. 

Marleen Temmerman van de Universiteit Gent, eveneens auteur van de studie, zegt dat 'zwangerschap en natuurlijk bevallen normale processen zijn, die in de meeste gevallen veilig verlopen'. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden