Nieuws

Onderzoekers: ook testen op corona bij vermoeidheid en hoofdpijn

Wie plotseling zwaar vermoeid is of onverklaarde hoofdpijnklachten heeft, zou zich ook moeten laten testen op het coronavirus. Op die manier kan men honderden, zo niet duizenden milde gevallen extra opsporen dan nu het geval is.

Het revalidatieproces van een coronapatiënt in Genua  Beeld Getty Images
Het revalidatieproces van een coronapatiënt in GenuaBeeld Getty Images

Met die aanbeveling komen Britse onderzoekers in een nieuwe analyse in vakblad Journal of Infection. Door vermoeidheid en hoofdpijn op te nemen in het lijstje met klachten waarmee men naar de teststraat moet, zou men 92 procent van alle gevallen op het spoor kunnen komen. Diarree zou dat aantal zelfs op 96 procent brengen. Met de symptomen hoesten, koorts, benauwdheid en geur- en smaakverlies alleen komt men niet verder dan 69 procent.

‘Onze belangrijkste boodschap is dat atypische covid veel vaker voorkomt dan men denkt’, zegt de uit Nederland afkomstige onderzoeksleider, internist-infectioloog Edde Loeliger. ‘Tot onze verbazing komt de klacht vermoeidheid het meeste voor. Door dat symptoom toe te voegen, voeg je een groot aantal positieven toe, zonder dat het veel extra testen kost.’

Daarentegen is neusverkoudheid, op sites als Coronatest.nl nog een van de hoofdsymptomen, veel minder kenmerkend voor infectie met coronavirus, zegt Loeliger. De Wereldgezondheidsorganisatie schrapte neusverkoudheid onlangs zelfs van een lijst met belangrijkste coronaklachten. ‘Ik ken geen enkele analyse die neusverkoudheid aanwijst als hoofdsymptoom van covid’, zegt Loeliger.

Criteria coronatest

De Britse groep baseert zich op de gegevens van meer dan 120 duizend personen die hun ziekteverschijnselen invoerden op een populaire onderzoeks-app voor coronasymptomen. Driekwart van de mensen met corona bleek hoofdpijn als symptoom te hebben, tachtig procent klaagde over vermoeidheid. Toch vallen beide klachten noch in het Verenigd Koninkrijk, noch in Nederland onder de criteria om een coronatest aan te vragen.

Dat zal ermee te maken hebben dat vermoeidheidsklachten en hoofdpijn zo vaak voorkomen, denkt Loeliger. ‘Zeker in het begin was de gedachte: als we op al deze symptomen gaan testen, zijn we binnen een paar maanden door onze tests heen. Maar nu er meer testcapaciteit is, heeft het wel degelijk zin om de symptomen toe te voegen.’ Ruwweg twee keer zoveel tests zouden er per opgespoord coronageval nodig zijn, blijkt uit Loeligers berekeningen, die overigens uitgaan van de Britse situatie.

Hoeveel coronagevallen men momenteel in Nederland mist, is onduidelijk. Bij een onderzoek van bloedbank Sanquin van een groep mensen met antistoffen tegen het virus, dacht liefst de helft helemaal geen covid gehad te hebben. Loeliger: ‘Er zijn best veel mensen die achteraf zeggen: ik had hoofdpijn, en ik kon mijn bed niet uit komen, maar ik heb geen moment overwogen dat het covid was.’

Andere lijst

Mogelijk leidt het Britse onderzoek ook in Nederland tot een andere lijst met kernsymptomen, zegt een woordvoerder van het RIVM desgevraagd. Het instituut is momenteel net bezig met een herziening van de kernklachten, en nieuwe onderzoeken worden daarin meegenomen. Ergens de komende weken wordt de uitkomst aan het OMT voorgelegd.

Arts-microbioloog Heiman Wertheim (Radboud UMC) kan zich bij de uitbreiding van de symptomenlijst wel iets voorstellen. Bij een van de vroege studies naar covid, onder 1.247 ziekenhuismedewerkers met milde klachten van wie er 90 positief testten, bleken hoofdpijn en extreme vermoeidheid ook al bij de meeste geïnfecteerden een symptoom. Bang voor overvolle teststraten als iedereen met hoofdpijn zich gaat melden is hij niet. ‘Men zal niet voor iedere hoofdpijn komen. en als je hiermee extra gevallen kunt opsporen, helpt dat met het verder indammen.’

Over het idee om neusverkoudheid van de lijst af te voeren is Wertheim minder te spreken. ‘Dat zou maar weer verwarring geven. En we willen juist laagdrempelig testen.’ Bij zijn eigen onderzoek bleek een loopneus bij ongeveer een op de vier geïnfecteerde zorgmedewerkers een van de klachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden