Onderzoekers negeerden dagboek kolonel over Srebrenica

De dagboeken van kolonel C. Brantz (53), die tijdens de val van Srebrenica een belangrijke VN-functie bekleedde in Bosnië, liggen al vijf jaar in een kluis van de Koninklijke Landmacht....

Van onze verslaggeefster Annieke Kranenberg

Nauwgezet noteerde de Nederlandse kolonel van 1992 tot 1996 zijn bevindingen over de uitzending van Dutchbat naar Srebrenica, het functioneren van de commandolijnen en de val van de Moslimenclave. Brantz was toen waarnemend sectorcommandant voor de VN in Tuzla en had onder meer de leiding over Dutchbat 3.

De commissie-Van Kemenade, die in 1998 onderzoek deed naar de informatievoorziening omtrent Srebrenica, wist van de dagboeken omdat Brantz die had meegenomen naar zijn verhoor. De commissie toonde evenwel geen interesse. De rapporteurs van de VN die de val van Srebrenica onderzochten, wilden volgens Brantz alleen officiële documenten zien.

Ook de commissie-Bakker heeft de dagboeken niet geraadpleegd. Deze commissie onderzoekt de politieke besluitvorming rondom de uitzending van Nederlandse blauwhelmen naar Srebrenica en presenteert maandag haar eindrapport. De militaire kopstukken in Bosnië werden niet gehoord, omdat dat niet de opdracht was van de commissie. Volgens Brantz had dat wel gemoeten. Nu moest hij toezien 'hoe de gehoorden een gekleurd verhaal oplepelden'.

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentie, dat nog bezig is met een historisch Srebrenica-onderzoek, heeft de dagboeken wel. Een landmacht-woordvoerder: 'De bevelhebber kent de dagboeken van de kolonel niet, omdat ze niet over diens beleidsopvattingen gaan.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden