Onderzoekers kindermisbruik Australië: 'Schaf verplicht celibaat voor priesters af'

De katholieke kerk moet het verplichte celibaat voor priesters afschaffen. Dit is een van de vierhonderd aanbevelingen van een speciale commissie in Australië die de afgelopen vijf jaar seksueel misbruik binnen zo'n vierduizend kerken, scholen en sportclubs heeft onderzocht. Ook de biecht moet worden aangepakt om misbruik sneller op te sporen en aan te pakken.

Premier Turnbull, midden, bij de presentatie van het onderzoek. Beeld AFP

De door de regering ingestelde commissie vindt dat het celibaat snel vrijwillig moet worden gemaakt. Geestelijken zijn nu verplicht om ongehuwd te blijven.

Volgens de commissie moeten de Australische bisschoppen zich richten tot het Vaticaan om te kijken of het verplichte celibaat kan worden afgeschaft. Uit het onderzoek blijkt dat 7 procent van de katholieke priesters in Australië zich tussen 1950 en 2010 schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van jongens en meisjes. 'Hoewel het niet de oorzaak was van het kindermisbruik, heeft het wel hieraan bijgedragen', aldus de onderzoekers. 'Zeker in combinatie met andere risicofactoren.'

'Dit rapport is vernietigend voor de katholieke kerk', aldus hoogleraar Des Cahill, een voormalige priester die de onderzoekers bijstond. 'Dit is de eerste keer dat een door de regering ingestelde onderzoekscommissie oproept een einde te maken aan het verplichte celibaat.'

Aanleiding voor het onderzoek, dat in 2012 startte, is het wereldwijde misbruik binnen de katholieke kerk. Meer dan 2.500 meldingen zijn sindsdien in Australië doorgegeven aan de autoriteiten, zoals de politie. Zeker 230 procedures zijn begonnen tegen verdachten.

Biecht

'Tienduizenden kinderen zijn seksueel misbruikt in vele instellingen', aldus het rapport. 'We zullen nooit precies weten hoeveel.' Volgens de commissie gat het niet om 'een paar rotte appels': belangrijke instellingen binnen de samenleving zijn ernstig tekortgeschoten, aldus het rapport.

Volgens de onderzoekers kwamen de meeste misstanden voor binnen religieuze organisaties. Zo'n zestig procent van de slachtoffers zegt te zijn misbruikt binnen de kerk. Ook leraren waren veelal schuldig. De onderzoekers stellen verder vast dat het misbruik ook plaatsvond bij sportclubs en andere instellingen. In totaal werden meer dan 1.200 getuigen gehoord.

Behalve afschaffing van het celibaat, moet er volgens de onderzoekers een wet komen die religieuze leiders dwingt misbruik direct te melden. Zelfs als priesters dit te weten zijn gekomen tijdens de biecht, aldus het rapport, moeten zij dit doorgeven aan de politie. Aartsbisschop Denis Hart van Melbourne, een van de belangrijkste leiders van de katholieke kerk in Australië, keerde zich echter direct tegen deze aanbeveling. Hij waarschuwde dat elke priester die de biecht niet respecteert, uit de kerk zal worden gezet.

Verder moet er volgens de onderzoekers een nationale strategie worden ontwikkeld om seksueel misbruik te voorkomen. Kinderen moeten beter worden voorgelicht over misbruik en het aangeven hiervan en er moet een speciaal nationaal bureau komen dat de veiligheid van kinderen waarborgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden