Update

Onderzoekers keren terug naar Donetsk wegens gevaar

Het team met Nederlandse en Australische onderzoekers dat vanmorgen op weg is gegaan naar de plek waar vlucht MH17 neerstortte, is teruggekeerd naar Donetsk omdat de situatie te gevaarlijk is. Dat heeft de Nederlandse onderzoeksmissie in Oekraïne laten weten.

Een colonne van auto's met internationale forensische experts, Duitse en Nederlandse agenten en leden van de OVSE-missie nabij Donetsk. De voertuigen maakten even later rechtsomkeert nadat er onder meer explosies klonken.Beeld ap

'De colonne met Nederlandse en Australische experts is tot stilstand gekomen nabij Monopepke vanwege explosies en waarschuwing dat er gevechten gaande zijn', aldus het Ministerie van Veiligheid en Justitie in een persverklaring.

De missie staat onder leiding van de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. Hij geeft leiding aan de medewerkers van het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO) en de marechaussees die hen bijstaan.

Zondag mislukte ook al een poging het gebied te bereiken omdat het niet veilig genoeg werd geacht. Rond de rampplek wordt nog hevig gevochten.
Het Oekraïense leger is bezig met een offensief tegen separatisten. Verscheidene plaatsen rond de rampplek zouden al zijn veroverd, waaronder een strategisch belangrijke heuvel en de plaats Torez. Van daaruit gingen de stoffelijke resten van veel inzittenden van de Boeing 777 per trein naar Charkov. Ook in de nabijgelegen plaats Snizjne zou stevig worden gevochten.

Toestemming
Aanvankelijk gaf de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zondag wel toestemming voor de groep om naar de rampplek te gaan. Later is hij daarop teruggekomen en is het team in Donetsk gestopt, omdat het bij de rampplek toch te gevaarlijk bleek.

Volgens een woordvoerder van de Onderzoeksraad voor Veiligheid staat een team van zijn organisatie klaar in Oekraïne om naar de rampplek te reizen. De Nederlandse onderzoeksraad heeft de leiding over het internationale onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp. Het gaat niet om een strafrechtelijk onderzoek naar de veroorzakers.

Eerder vanmorgen maakte de plaatsvervangend chef van de Australische politie Andrew Colvin al bekend dat Australische agenten samen met Nederlandse onderzoekers en waarnemers van de OVSE proberen om de rampplek te bereiken. 'Het is natuurlijk een heel onstabiel gebied en ik benadruk dat veiligheid de hoogste prioriteit heeft, veiligheid voor de Australische en Nederlandse functionarissen en die van de OVSE', zei hij.

Onschuld
Moskou heeft 'goede hoop' dat waarnemers van de OVSE langs de Russisch-Oekraïense grens kunnen worden gepositioneerd. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vanmorgen gezegd tijdens een persbriefing. Lavrov hoopt verder op een 'objectief onderzoek dat uit gaat van de onschuld van Rusland'. Dat moet volgens hem onder de vlag van de Verenigde Naties worden uitgevoerd en zo snel mogelijk beginnen. Een VN-missie in het gebied zou meteen voor de nodige veiligheid voor de onderzoekers kunnen zorgen, aldus Lavrov.

De economische sancties van de VS en de EU tegen Rusland zullen geen doel treffen, meent Lavrov. Integendeel: ze zouden ertoe kunnen leiden dat Rusland 'economisch nog onafhankelijker' wordt. 'Ik verzeker jullie: wij zullen alle problemen die zich mogelijk gaan voordoen in bepaalde takken van de economie het hoofd bieden. En mogelijk worden we daardoor wel onafhankelijker en krijgen we meer vertrouwen in onze kracht', aldus Lavrov.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.Beeld ap

Kort kijkje
Volgens Colvin wordt de situatie in de loop van de ochtend nogmaals bekeken, ook omdat het tijd kost om de rampplek te bereiken. De politie houdt in zijn achterhoofd dat het weinig zin heeft om mensen te sturen als ze maar kort op de plaats van de crash kunnen zijn. 'We willen onze politiemensen niet aan gevaar blootstellen alleen maar om een kort kijkje op de rampplek te kunnen nemen.'

Volgens bewoners rond de rampplek kunnen de gevechten elk moment weer oplaaien, aldus de Australische zender ABC. Tanks en troepen van de nationale garde staan klaar om het op te nemen tegen de rebellen. 'We hebben het over over een conflictzone waar een groot aantal separatistische strijders rondloopt en gisteren zagen we de gevechten oplaaien', beschrijft Colvin de omgeving.

Geen militaire missie
Het Nederlandse kabinet liet gisteren weten af te zien van een militaire missie naar het rampgebied. De risico's om betrokken te raken bij het conflict zijn te groot, liet premier Rutte weten. De doelstelling om stoffelijke overschotten en bezittingen terug te halen komt daardoor niet dichterbij.

Nederlandse experts in DonetskBeeld ANP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden