Onderzoekers identificeren tweede vermiste Mexicaanse student

Een tweede student die onder de 43 vermiste Mexicaanse studenten was is aan de hand van zijn overblijfselen geïdentificeerd. Dat maakte de openbaar aanklager in Mexico bekend op basis van onderzoek door forensische experts in Innsbruck.

Een familielid van Jhosivani Guerrero de la Cruz met zijn portret, tijdens een demonstratie begin maart van dit jaar in Acapulco. Beeld afp

Jhosivanio Guerrero de la Cruz kwam uit de stad Omeapa in het zuiden van de staat Guerrero, waar de 43 studenten bijna een jaar geleden verdwenen. Afgelopen december werd de eerste van de groep studenten geïdentificeerd.

Het is nog altijd niet duidelijk wat er met de verdwenen studenten is gebeurd. Het onderzoek van de Mexicaanse regering naar de verdwijning rammelt aan alle kanten, bleek uit een begin deze maand gepubliceerd rapport van de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (IACHR).

Na zes maanden onderzoek concludeert het team van onafhankelijke experts dat de studenten niet zijn verbrand op een vuilnisbelt, zoals de regering beweert. Wat er wel met ze is gebeurt, blijft nog onduidelijk. Een van de schokkendste bevindingen van het rapport betreft de rol van de federale politie en het leger. Zij wisten op het moment dat de studenten werden aangevallen precies wat er gebeurde. En ze deden niets.

Portretten van de vermiste studenten bij een lerarenopleiding in Guerrero. Beeld reuters

Spoorloos verdwenen

Op 26 september vorig jaar gingen studenten van de lerarenopleiding in Ayotzinapa naar Iguala, een kleine stad in de zuidelijke deelstaat Guerrero. De studenten, jongens tussen de 17 en 26 jaar oud, kaapten een aantal bussen die ze wilden gebruiken voor transport naar een demonstratie in Mexico Stad. Politieagenten openden het vuur en hielden een urenlange klopjacht. Er vielen zes doden en sinds die nacht zijn 43 studenten spoorloos verdwenen. Het Openbaar Ministerie kwam zes weken later met 'de historische waarheid'. De lokale politie en de burgemeester van Iguala stonden op de loonlijst van drugskartel Guerreros Unidos (GU) en zouden de jongens hebben verward met leden van het rivaliserende kartel Los Rojos. De agenten leverden de studenten daarom uit aan leden van GU. Die namen de jongens mee naar een vuilnisbelt, overgoten hen met benzine en lieten hen zolang branden dat er alleen nog as over was.

Deze versie is klinklare onzin, aldus de experts van IACHR. Om 43 lichamen te verbranden is gedurende lange tijd een vuur van extreme hitte nodig. Als een dergelijk vuur op de vuilnisbelt gewoed zou hebben, zou de vegetatie in de omgeving zijn aangetast. Dat was niet het geval. Ook andere bewijzen voor de verbrandingstheorie ontbreken. De experts achten het verder uitgesloten dat de studenten zijn verward met kartelleden.

Het OM baseert zijn versie van de gebeurtenissen op de getuigenverklaringen van een aantal kartelleden. Die verklaringen hebben ze afgelegd na te zijn gemarteld, zo blijkt uit het onderzoek van de IACHR. Ook is essentieel bewijsmateriaal vernietigd of bewust achtergehouden en zijn belangrijke getuigen pas maanden na dato verhoord.

Een demonstrant tijdens een protest in augustus van dit jaar in Mexico-stad. Beeld ap

Verband

De regering beloofde de bevindingen van de IACHR te analyseren en het onderzoek te heropenen. 'Wij weten zeker dat er een grote groep mensen is verbrand op die vuilnisbelt', zei Tomás Zerón, een van de onderzoekers binnen het OM, gisteren in lokale media. 'Maar als de experts van de IACHR zeggen dat het onmogelijk is, dan zullen we het opnieuw bekijken.' De regering beloofde ook de rol van de federale troepen te onderzoeken.

Het rapport bevestigt de vermoedens van de ouders van de studenten, die de officiële versie nooit hebben geloofd en denken dat de autoriteiten de zaak in de doofpot willen stoppen omdat er hoge machthebbers bij betrokken zijn. 'We zijn wel arm, maar niet achterlijk', aldus de vader van een van de vermiste jongens zondag. De ouders hebben nog altijd hoop dat hun kinderen in leven zijn. Miguel Jiménez, de man die de zoektocht leidde, is vorige maand zelf vermoord.

De IACHR-experts presenteren ook een nieuwe theorie over de gebeurtenissen. Vanuit Iguala wordt cocaïne en heroïne naar Chicago vervoerd, dit gebeurt regelmatig per touringcar. De onderzoekers denken dat een van de gekaapte bussen een grote lading drugs verstopt had in het ruim, zonder dat de jongeren zich daarvan bewust waren. Dit zou de felle reactie van de gecorrumpeerde autoriteiten verklaren.

Iguala, Guerrero. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden