Onderzoek wreedheden Kosovo

PRISTINA - De ondersteunende justitiemissie van de Europese Unie in Kosovo is een onderzoek begonnen naar beschuldigingen dat de Kosovaarse premier Thaci betrokken zou zijn geweest bij orgaanhandel.


De Raad van Europa heeft leden van het voormalige Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) beschuldigd van ontvoering en smokkel van organen, drugs en wapens in de jaren 1999 en 2000.


Thaci leidde het UCK en werd premier van de voormalige Servische provincie nadat het zich in 2008 onafhankelijk verklaarde. Hij heeft het rapport verworpen.


Kosovo is een internationaal protectoraat waar tweeduizend medewerkers van de Europese politie- en justitiemissie werkzaam zijn. Het zijn politie-agenten, juridische- en douanemedewerkers. De EU nam het roer over van een VN-missie die was opgezet nadat een NAVO-bombardement de Servische milities uit Kosovo had verdreven en zo een einde maakte aan de aanvallen op burgers.


Zowel Kosovo als buurland Albanië beschuldigt de Raad van Europa van racisme en vooringenomenheid. Toch hebben beide landen het onderzoek toegejuicht omdat dit de enige manier zou zijn om hun geloofwaardigheid te herstellen.


Voorzitter Dick Marty van Raad van Europa heeft benadrukt dat de bescherming van getuigen de hoogste prioriteit heeft, omdat velen van hen bang zijn om hun verhaal te doen.


De UCK-groep van Thaci zou Serviërs en ook Kosovo-Albanezen hebben ontvoerd en opgesloten in geheime gevangenissen in Albanië. Daarna zouden ze zijn vermoord ten behoeve van de internationale orgaanhandel. Slachtoffers werden volgens het rapport onmenselijk behandeld en vernederd alvorens hun organen werden verwijderd en zij spoorloos verdwenen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden