Onderzoek wat Hirsi Ali feitelijk heeft bereikt

Bekvechten over het vertrek van Ayaan Hirsi Ali naar de VS is niet zo relevant, vindt Guido Derksen. Veel belangrijker is de vraag of haar provocatieve aanpak zin heeft gehad....

Ayaan Hirsi Ali heeft gelogen over haar vluchtverhaal en dat was al geruime tijd bekend. Nu in Zembla te zien was dat ze waarschijnlijk een iets groter loopje met de waarheid heeft genomen dan we al wisten, is het plotseling een brandende kwestie geworden.

De hypocrisie druipt er aan alle kanten vanaf. Het is bijna zielig te zien hoe de groupies van Hirsi Ali (Leon de Winter, Jessica Durlacher, Afshin Ellian en hun kornuiten) vanuit het moeras woedend kwaken dat er karaktermoord is gepleegd (zie ook Forum, 16 mei).

Ik zou het eerder het bijstellen van een hagiografie willen noemen, oftewel het vormen van een reëler beeld van een vooraanstaand Tweede-Kamerlid. Het is ook pathetisch te zien hoe de Ayaan-groupies zich in hun columns in de vreemdste bochten wringen om te kunnen betogen dat Hirsi Ali wel, en al die andere jokkende asielzoekers niet met hun leugens mogen wegkomen. Anderzijds is het natuurlijk even hypocriet om te roepen dat Hirsi Ali het land moet worden uitgezet, als je tegelijkertijd een generaal pardon bepleit voor de 26 duizend uitgeprocedeerden.

Het is eerlijk gezegd helemaal niet zo interessant te bekvechten over de vraag op welke punten Hirsi Ali haar vluchtverhaal heeft aangedikt en in welke mate zij precies heeft gelogen. Politici nemen het wel vaker minder nauw met de waarheid, het zijn net mensen.

Veel relevanter is dat één simpele, maar essentiële vraag nog altijd niet wordt gesteld, laat staan beantwoord: wat heeft Hirsi Ali feitelijk bereikt met haar werk als Kamerlid, het werk waar ze door de Nederlandse belastingbetaler voor is betaald?

Het is nog niet te laat. Nu Hirsi Ali heeft aangekondigd naar de VS te vertrekken, is het een mooi moment de balans op te maken van haar optreden in én buiten de Tweede Kamer. Heeft haar provocatieve aanpak – provocaties kunnen soms zinvol zijn om een bepaald doel te bereiken – resultaat gehad? Hoeveel fundamentalistische moslims zijn door haar confrontatiestrategie verlicht geraakt? Hoeveel gematigde moslims zijn er geradicaliseerd? Hoeveel ongeemancipeerde moslima’s hebben door haar optreden de hoofddoek afgegooid? Hoeveel moslima’s zijn van de weeromstuit een hoofddoek gaan dragen? Is het saldo positief of negatief?

Wetenschappers hebben er keer op keer op gewezen dat de emancipatie van vrouwen uit traditionele groepen gemiddeld verloopt volgens het patroon van een langzame, graduele verschuiving in de richting van meer vrouwelijke autonomie. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt een confrontatiestrategie gevolgd; veel belangrijker is de tactiek van het zoeken naar een modus vivendi met een verschuivend zwaartepunt.

Zou het uiteindelijke saldo positiever of negatiever zijn geweest als Hirsi Ali haar inspanningen had gericht op deze behoedzamere tactiek? En hoe is de balans als het niet om kwantitatieve, maar om kwalitatieve resultaten gaat? Is het maatschappelijke klimaat beter geworden? Gaan oude en nieuwe Nederlanders aangenamer met elkaar om? Is het sociaal-maatschappelijk klimaat er beter of slechter op geworden? Hoeveel wederzijds begrip, of haat, heeft Hirsi Ali uiteindelijk gekweekt? Ik zou er graag een stevig, gefundeerd verhaal over willen lezen. Of desnoods een gedegen aflevering van Zembla daarover willen zien.

Overigens kan ik me alle meningen in de columns en opiniestukken nu al voorstellen. De beschuldigende vinger voor de verhuizing naar de VS zal worden uitgestoken naar politiek-correcten, multi-culti’s, de buren van Hirsi Ali, moslims, Job Cohen, de media, Hans Dijkstal, de linkse kerk en andere voor de hand liggende zondebokken. Dames en heren columnisten, bespaar ons deze exercities in voorspelbaarheid!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden