Onderzoek van KNVB naar Jansen

De KNVB doet onderzoek naar de bemoeienis van spelersmakelaar Rob Jansen met de voetbalclub ADO Den Haag. De bond geeft hiermee gehoor aan een verzoek van de FIFA, de wereldvoetbalbond....

JOHN SCHOORL

Van onze verslaggever

John Schoorl

AMSTERDAM

Jansen maakte onlangs bekend geld te gaan investeren in de Haagse voetbalclub en toe te treden tot de raad van commissarissen. Volgens FIFA-regelementen mag spelersmakelaar Jansen echter 'onder geen enkele omstandigheid' een functie bekleden bij een club. Dit is om ervoor te zorgen dat er geen verstrengeling van belangen ontstaat.

Na een publicatie in de Volkskrant besloot de FIFA deze zaak door de KNVB te laten onderzoeken. Volgens J. Monteneri, verantwoordelijk bij de wereldvoetbalbond voor spelersmakelaars, moet het KNVB-onderzoek vaststellen dat Jansen in strijd met de reglementen handelt. 'Volgens de regels kan het niet. Maar het moet eerst officieel worden onderzocht', aldus Monteneri.

Eerder meldde de FIFA dat als Jansen geen afstand doet van ADO Den Haag, hij zijn licentie als spelersmakelaar moet inleveren. Volgens KNVB-woordvoerder R. van Leede heeft de juridische afdeling van de voetbalbond zich over deze kwestie ontfermd.

Jansen is directeur van het sportmanagementbureau Sport-Promotion BV. Hij begeleidt ruim zestig topvoetballers, onder wie Bergkamp, Overmars en de broertjes De Boer. Ook is hij vice-voorzitter van de IAFA, de internationale organisatie van voetbalmakelaars.

De ledenraad van voetbalclub ADO Den Haag stemde in november in met de oprichting van een NV. De voorlopige raad van commissarissen wordt gevormd door ADO Den Haag-voorzitter J. Ringelenstein en Jansen (portefeuille voetbalzaken).

Volgens Jansen is alleen zijn positie als commissaris 'een discussie op zich'. De investeringen zouden komen van een 'vertakking' van Sport-Promotion, het bedrijf van Jansen. Een definitieve overeenkomst voor de oprichting van de NV moet nog worden gesloten. ADO Den Haag wil over vijf jaar naar de beurs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden