Onderzoek Utrechtse serieverkrachter nadert afronding

Het onderzoek naar Gerard T., de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter, nadert zijn afronding. Het Openbaar Ministerie hoopt in april een definitieve aanklacht tegen T. op de tafel van de rechter te kunnen leggen. Drie zaken zijn wat justitie betreft al geruime tijd rond, zeventien andere zijn nog in onderzoek.

Redactie
Rechtbanktekening van (VLNR) Gerard T., diens advocaat Maarten Krikke en de Officieren van Justitie Daphne van der Zwan en Michael van Leent in de rechtbank van Utrecht in de zaak tegen Gerard T., de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter. Beeld ANP
Rechtbanktekening van (VLNR) Gerard T., diens advocaat Maarten Krikke en de Officieren van Justitie Daphne van der Zwan en Michael van Leent in de rechtbank van Utrecht in de zaak tegen Gerard T., de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter.Beeld ANP

Dat bleek vandaag op een tussentijdse zitting tegen de 51-jarige T. bij de rechtbank in Utrecht. T. verscheen niet in de rechtszaal, maar koos ervoor in zijn cel te blijven in Vught. De Nieuwegeiner werd vorig jaar juli aangehouden, nadat DNA-onderzoek hem had gelinkt aan drie verkrachtingszaken die aan de beruchte Utrechtse serieverkrachter worden toegeschreven. T. moest DNA afstaan na een veroordeling wegens fietsendiefstal. In de DNA-databank leverde het sporenmateriaal drie matches op.

De gewelddadige Utrechtse serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe. Het onderzoek belandde telkens op dood spoor.

Het Nederlands Forensisch Instituut is nog bezig met onderzoek naar sporen van een reeks zedenmisdrijven waarin het vermoeden bestaat dat de Utrechtse serieverkrachter de dader is. Na afronding hiervan zal blijken voor hoeveel zaken T. terecht zal moeten staan. Volgens het OM zal T. de komende periode met onderzoeksresultaten worden geconfronteerd.

De volgende zitting vindt plaats op 13 april. In mei zal de rechtbank een regiezitting houden. T. zal later zit jaar ook worden onderworpen aan een persoonlijkheidsonderzoek. De zaak zal pas na de zomer inhoudelijk worden behandeld.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden