NieuwsTerreuraanslag Manchester 2017

Onderzoek terreuraanslag Manchester wijst uit: Britse marine redde zelfmoordterrorist drie jaar eerder uit Libië

De zelfmoordterrorist die vorig jaar mei 22 mensen, onder wie 7 kinderen, doodde bij een popconcert in Manchester, is drie jaar eerder door de Britse marine uit Libië gered.

29 mei 2017. Op het St Ann's Square in Manchester worden de slachtoffers van de zelfmoordaanslag op het Ariana Grande-concert herdacht. Beeld AFP
29 mei 2017. Op het St Ann's Square in Manchester worden de slachtoffers van de zelfmoordaanslag op het Ariana Grande-concert herdacht.Beeld AFP

Salman Abedi, een Brit van Libische komaf, was, zo heeft het onderzoek naar de terreuraanslag uitgewezen, een van de honderd mensen die het door een burgeroorlog verscheurde land met het verkenningsschip HMS Enterprise konden verlaten. Ook zijn jongere broer Hashem, die nu vastzit in de hoofdstad Tripoli, kon indertijd meevaren. In Groot-Brittannië is met misprijzen gereageerd op deze ‘ziekmakende daad van verraad,’ zoals een anonieme rijksambtenaar het noemde.

Bekend bij inlichtingendiensten

Kort na de zelfmoordaanslag op het Ariana Grande-concert in de Manchester Arena was al naar buiten gekomen dat de familie Abedi bekend was bij de Britse inlichtingendiensten. Abedi’s vader Ramadan had aan de islamistische zijde meegevochten in de strijd tegen kolonel Kadhafi, een strijd die door de Britten en Fransen werd ondersteund. Zijn zonen Salman en Hashem groeiden op in Manchester, maar keerden begin 2014 tijdelijk terug naar Libië. Ze werden in de gaten gehouden door de geheime diensten, maar toezicht houden op vreemde bodem is vaak moeizaam. Halverwege 2014 werd het Abedi-dossier door een vergissing gesloten.

Een maand later konden ze daardoor ongehinderd aan boord van de HMS Enterprise, het schip waarmee ruim honderd Britse onderdanen uit Libië werden geëvacueerd. Via Malta wisten ze gezond en wel terug te keren naar Groot-Brittannië. Tegenover Britse media lieten de inlichtingendiensten weten dat indertijd niet evident was dat de twee broers al geradicaliseerd waren. Dat zou pas na terugkeer zijn gebeurd, aan de hand van YouTube-filmpjes en ander materiaal over de terreurgroep IS op internet.

Studiegeld

Terug in zijn tweede vaderland schreef Salman, een stevige cannabisgebruiker, zich in bij een universiteit, maar in de praktijk was hij vooral bezig met de jihad. Het studiegeld dat hij van de staat leende, ongeveer 8.000 euro, ging op aan het voorbereiden van een van de ergste terreurdaden uit de Britse geschiedenis. De politie vermoedt dat Hashem hem heeft geholpen, bijvoorbeeld bij het inkopen van materialen om de fragmentatiebom te maken. Eerder zou Hashem betrokken zijn geweest bij plannen om de Britse ambassadeur in Libië, Peter Millett, om het leven te brengen. Vader Ramadam werd na de aanslag gearresteerd, maar al snel weer vrijgelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden