Onderzoek: te veel huizen gepland in Groene Hart

Verschillende gemeenten in het Groene Hart bouwen te veel nieuwe huizen. Op sommige plaatsen staat tot 2015 bijna de helft meer woningen gepland dan toegestaan volgens de afspraken in de Nota Ruimte, concludeert onderzoeksbureau Rigo Research en Advies....

ANP

Het bureau heeft in opdracht van Milieudefensie en de Milieufederaties van Zuid-Holland en Utrecht de nieuwbouwplannen van de Groene Hart-gemeenten tegen het licht gehouden.

In de Nota Ruimte, die de ruimtelijke inrichting van Nederland voor de komende tien jaar beschrijft, is het Groene Hart aangemerkt als Nationaal Landschap. Aan de randen van het Groene Hart mag wel mondjesmaat nieuwbouw verrijzen, alleen voor de aanwas van de eigen bevolking.

De onderzoekers concluderen in hun rapport, dat vrijdag in Alphen aan den Rijn gepresenteerd wordt, dat de Groene Hart-gemeenten dit rijksbeleid ‘aan hun laars lappen’. De vier gemeenten in de Oude Rijnzone willen tot 2015 bijna drieduizend nieuwe huizen te veel bouwen. Ook Vianen is te bouwlustig. Nederlek heeft volgens het rapport 46 procent meer nieuwe huizen gepland dan mag.

De provincies moeten de bouwprojecten van de gemeenten goedkeuren en controleren of zij zich aan de afspraken houden. Volgens Rigo hebben Zuid-Holland en Utrecht tot nu toe nagelaten in te grijpen.

Milieudefensie stelt op grond van het onderzoek dat in het Groene Hart open landschap ‘onnodig wordt opgeofferd’ aan nieuwe woonwijken. ‘Gezien de overschrijdingen moeten er grote vraagtekens gezet worden bij de 40.000 woningen die er volgens de drie Groene Hart-provincies tot 2020 in het Groene Hart gebouwd mogen worden.’

De milieuorganisatie wil dat minister Veerman (Landbouw) de overdadige bouwplannen bij de provincies aankaart. De minister bespreekt volgende week met Utrecht en Noord- en Zuid-Holland het Ontwikkelingsplan Groene Hart, dat de concrete uitwerking van het beleid uit de Nota Ruimte vormt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden