Onderzoek Spaanse justitie naar Catalaanse premier
Justitie in Spanje is een onderzoek begonnen naar de Catalaanse premier Artur Mas. Aanleiding is een referendum dat Mas liet houden over de vraag of Catalonië onafhankelijk moet worden van Spanje. Dat gebeurde ondanks dat een volksraadpleging was verboden door de Spaanse regering en justitie.
Mas wilde een bindend referendum houden op 9 november vorig jaar. Toen dat werd verboden zette hij toch deels door en koos hij voor een niet-bindende variant. Die werd door rechters eveneens illegaal verklaard, maar de volksraadpleging werd wel gehouden.
Twee dagen na de parlementsverkiezingen in Catalonië, liet justitie dinsdag weten dat Mas op 15 oktober zal worden verhoord. De aanklagers beschuldigen hem van ambtsmisbruik, misbruik van staatsgeld en het niet opvolgen van een besluit van de rechtbank.
Absolute meerderheid
Voorstanders van onafhankelijkheid in Catalonië hebben deze week de absolute meerderheid gehaald bij de verkiezingen. Daarmee zeggen zij voldoende mandaat te hebben om onderhandelingen te beginnen over afscheiding van Spanje.
De separatistische partijencoalitie Junts pel Sí (Samen voor 'ja') heeft 62 zetels gewonnen en de ultralinkse CUP (Kandidatuur Volkseenheid) is goed voor tien zetels. Het Catalaanse parlement telt 135 zetels.
'De Catalanen hebben voor onafhankelijkheid gestemd', zei regerend premier Mas van Junts pel Sí. CUP-leider Antonio Baños twitterde bij de eerste uitslagen zijn 'adios' aan de Spaanse staat.