Nieuws

Onderzoek: slechts een op duizend besmettingen Ierland buitenshuis

Voor het eerst hebben onderzoekers in een Europees land redelijk accuraat kunnen vaststellen wat het risico is om in de buitenlucht het coronavirus op te lopen. In Ierland bleken er bij 232 duizend gevallen van corona in totaal 262 te zitten die vermoedelijk buitenshuis besmet waren geraakt: een op de duizend.

Maarten Keulemans
In Tiel voert een sportschool actie door buiten te gaan sporten. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
In Tiel voert een sportschool actie door buiten te gaan sporten.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Daarbij zitten ook heuse uitbraakjes: gevallen waarbij een ‘superverspreider’ meerdere mensen aanstak. Zo documenteerde de Ierse gezondheidsdienst HPSC een incident waarbij zeven familieleden besmet raakten bij een niet nader omschreven klus in de buitenlucht. Uit Nederland is onder meer het geval bekend van een vriendengroep op een zonnig terras in Nijmegen: elf raakten er besmet.

Maar door de bank genomen zijn dat de uitzonderingen, en is men in de buitenlucht echt veel veiliger dan binnenshuis. Beperking van het Ierse onderzoek is dat veel van de geturfde besmettingen plaatsvonden in de winter of in lockdown, toen men toch al weinig buiten kwam. Maar Ierse experts wijzen erop dat de cijfers nauw overeenkomen met wat andere onderzoeken ook al suggereerden, namelijk dat het virus buitenshuis sneller verwaait.

Veel van de besmettingen in de open lucht vonden plaats tijdens sport of fitness in de buitenlucht (131 gevallen) of tussen werklieden op de bouwplaats (124 gevallen). Daarbij tekent het Ierse RIVM aan: zeker op de bouwplaats is lastig vast te stellen of de besmettingen echt wel in de buitenlucht plaatsvonden, of in een bouwkeet of bij het vervoer.

Troepentransport

Een eerdere, Amerikaanse weging van het bewijs kwam tot de slotsom dat de kans op besmetting in de buitenlucht negentien keer kleiner is dan binnenshuis. Dat is overigens geen verrassing: zo wees een klassieke studie jaren geleden al uit dat tijdens de Spaanse griep van 1918 soldaten op troepentransport in het ruim van het schip vier keer zo vaak ziek werden als op het dek.

Toch zijn de nieuwe aantallen belangrijk in een tijd waarin overheden piekeren over het loslaten van de maatregelen, benadrukken Ierse experts. ‘We hadden tot dusver nog geen cijfers over wat veilig is en wat niet, en hoe je het onder controle kunt houden’, zegt een van hen, Ed Lavelle van Trinity College in Dublin, tegen de Irish Times. Maar, zo waarschuwt hij: ‘Voor mij is wel vooral van belang wat er na de activiteit buitenshuis gebeurt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden