Onderzoek: Samsom kan gevaar worden voor Rutte

De nieuwe PvdA-leider Diederik Samsom heeft nog geen premierspotentie, maar kan een bedreiging gaan vormen voor minister-president Mark Rutte en de positie van de SP als grootste partij in de peilingen. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO. Het bureau maakte een sterkte-zwakteanalyse van Sam­som en Rutte.

Diederik Samsom Beeld anp

Rutte wordt als premier met een gemiddeld rapportcijfer van 6,4 een stuk hoger beoordeeld dan Samsom. Het cijfer dat hij krijgt als potentieel premier is een 5,1.

Magneet van de PvdA
Over het gebrek aan premiers­uitstraling zegt Samsom, die morgen in de Volkskrant een groot interview geeft: 'Dat verbaast me niet, maar je moet de ambitie hebben de grootste te worden en premier te worden.'
Volgens Samsom, die 'de magneet van de PvdA' wil zijn, zijn er eerst nog andere kwesties aan de orde, zoals het winnen van de volgende lijsttrekkersverkiezing binnen de PvdA. 'Daarna de externe lijsttrekkersverkiezing en dan moet je ook nog de formatie winnen.'

Samsom heeft echter goede hoop dat hij de premiersuitstraling de komende tijd verdient. 'Met de energie, de overtuigingskracht en de ideeën die ik hier op de mat leg. Ik ga ervanuit dat als ik dat goed doe, dát de kwaliteiten zijn die ook van een premier worden verwacht.'

In het onderzoek van TNS NIPO werd ook de vraag voorgelegd wie de volgende PvdA-lijsttrekker moet worden. Daarop kwam geen eenduidig antwoord: Samsom, maar ook Plasterk en in mindere mate Lodewijk Asscher werden genoemd.

Eerlijker en betrouwbaarder
In de beeldvorming van de gemiddelde Nederlander wordt Diederik Samsom eerlijker en betrouwbaarder geacht dan Mark Rutte. Als algemeen rapportcijfer krijgt Samsom een 6,5 en Rutte een 6,4. Ook scoort Samsom hoger dan Rutte op economie en werkgelegenheid en op thema's als gezondheidszorg, onderwijs, milieu en wijkbeleid.
Volgens Samsom, morgen in de Volkskrant, is Rutte 'een zeer fatsoenlijk debatterend mens met zeer onfatsoenlijke ideeën'.

TNS NIPO ziet de SP sinds de interne PvdA-campagne van 36 naar 29 zetels zakken en de PvdA stijgen van 17 naar 23 zetels. Met andere woorden, de PvdA krijgt de SP weer in het vizier na de recente leiderschapswisseling, waarbij Samsom het roer overnam van Job Cohen.

Links-liberale kring
Samsom blijkt vooral in links-liberale kring populair: hij krijgt een 7,1 van mensen die D66 stemden. Van GroenLinksstemmers krijgt hij een 6,9. De SP blieft Samsom met 6,1 een tikkeltje minder. Opmerkelijk is dat de achterbannen van VVD, CDA en PVV Samsom óók een voldoende geven, respectievelijk een 6,0, een 6,2 en een 6,0.

Mark Rutte daarentegen kreeg van PvdA-, SP- en GroenLinksstemmers een onvoldoende (respectievelijk een 5,3, 4,9 en 5,4.

Mark Rutte Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden