Onderzoek roof van diamanten zit vast

Het rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee dat de spectaculaire diamantroof op Schiphol onderzoekt, zit op een dood spoor. Er zijn al enige tijd geen aanknopingspunten meer, zodat er niet meer aan de oplossing wordt gewerkt....

Van onze verslaggever

De man die tot voor kort als hoofdverdachte van de diamantroof werd beschouwd, kreeg vorige week bericht dat justitie hem niet strafrechtelijk zal vervolgen. Sinds de roof eind februari 2005 plaatsvond, heeft de marechaussee diverse verdachten aangehouden. Bij gebrek aan bewijs moesten ze allen weer worden vrijgelaten.

De diefstal van de diamanten, ter waarde van ongeveer 75 miljoen euro, is waarschijnlijk de grootste diamantroof in de geschiedenis. De recherche is er steeds van uitgegaan dat de daders hulp van binnenuit moeten hebben gehad. Anders was het voor de overvallers niet mogelijk te weten op welk tijdstip welke transportbusje moest worden overvallen.

De drie of vier overvallers van het KLM-transport sloegen toe op klaarlichte dag. Ze opereerden op het zwaarbewaakte vrachtplatform, dat enkel bereikbaar is met een toegangspasje. Een behoorlijk aantal getuigen zag de overval gebeuren. De daders waren mogelijk gehuld in KLM-kleding.

De gangsters reden het busje klem dat de sieraden naar een gereedstaand vliegtuig, met bestemming Antwerpen, bracht en dwongen met vuurwapens de twee bestuurders buiten op de grond te gaan liggen. Daarna reden de daders betrekkelijk rustig en ongehinderd met de KLM-bus het Schipholterrein af.

De rovers sloegen razendsnel toe: binnen enkele minuten was de overval voorbij. De wagen werd later bij Hoofddorp teruggevonden. Getuigen hadden daar gezien dat de diamantrovers in een ander voertuig overstapten. Een deel van de buit, ter waarde van bijna dertig miljoen euro, bleef achter in het KLM-busje.

Lange tijd ging de marechaussee ervan uit dat een bende van ongeveer acht tot tien mannen van Nederlandse en Surinaamse afkomst de roof had gepleegd. Het is niet duidelijk of de politie die groep nog steeds verdenkt, en het bewijs niet rond kan krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden