Onderzoek: politieke partijen zijn het meest corrupt

Politieke partijen worden door de bevolking van de meeste landen als de meest corruptie instituten in hun maatschappij gezien. Dat blijkt uit een grootschalige, wereldwijd corruptieonderzoek door Transparancy International.

Het parlement in Afghanistan. Corruptie blijkt het grootst in landen in een overgansfase, zoals bijvoorbeeld Afghanistan. Beeld EPA
Het parlement in Afghanistan. Corruptie blijkt het grootst in landen in een overgansfase, zoals bijvoorbeeld Afghanistan.Beeld EPA

Voor het onderzoek deed de organisatie (TI) meer dan 114.000 interviews in 107 landen over de hele wereld. Meer dan de helft van de respondenten was van mening dat hun hun regering grotendeels of volledig gecontroleerd wordt door een kleine groep invloedrijken die in hun eigen belang handelen.

Iets meer dan een kwart van de respondenten (27 procent) gaf aan in het voorbije jaar smeergeld betaald te hebben in hun omgang met publieke instellingen zoals de politie of de rechtbank. Maar omkoping komt in sommige landen of regio's veel meer voor dan in andere. In Australië, Denemarken, Finland en Japan bijvoorbeeld zegt maar 1 procent smeergeld betaald te hebben. In Afrikaanse landen als Kenia, Liberia, Mozambique, Sierra Leone of Oeganda ligt dat percentage veel hoger, boven de 60 procent.

Corruptie blijkt het ergst is in gebieden die herstellen van een conflict of in een overgangsfase zitten, zoals Afghanistan, Cambodia, Irak, Liberia, Pakistan en Sierra Leone - landen die ook lijden onder honger en ondervoeding.

Politieke partijen
Van de respondenten die in het voorbije jaar smeergeld betaald hadden, deed 31 procent dat aan de politie en 24 procent aan justitie. Ook de gezondheidszorg (17 procent) en onderwijs (16 procent) zijn bij de belangrijkste smeergeldsectoren.

Politieke partijen werden in 51 landen als de meest corrupte instelling bestempeld, waaronder ook Europese landen als Groot-Brittannië, Frankrijk en Finland. De politie leidt in 36 landen, waaronder veel Afrikaanse landen, Indonesië, Mexico, Pakistan en de Filipijnen.

Corruptie draait niet enkel rond geld. Bijna twee derde van de bevraagden (64 procent) is ervan overtuigd dat persoonlijke contacten een belangrijke rol spelen als je iets gedaan wilt krijgen in de publieke sector.

Opvallend is dat een meerderheid bereid is om deel te nemen aan acties tegen corruptie, zoals vreedzaam protest of het tekenen van een petitie. Het onderzoek komt er middenin een golf van internationale aandacht voor corruptie. Zo waren er de voorbije dagen grote demonstraties in Braziliaanse steden tegen de hardnekkige corruptie in het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden