Onderzoek parttime pensioen

Minister Vermeend van Sociale Zaken wil dat gepensioneerden, als ze dat willen, parttime kunnen doorwerken na hun pensioen. Hij laat onderzoeken welke barrières doorwerken in de weg staan....

Van onze verslaggever

Vermeend neemt hiermee een aanbeveling over van de Task Force Ouderen en Arbeid, onder voorzitterschap van VVD'er Ed Nijpels. Joop van den Ende en vastgoedmagnaat Cor Zadelhoff zijn enkele opvallende leden van deze task force. Vermeend ontving dinsdag de tussenrapportage.

Behalve parttime doorwerken willen Vermeend en Nijpels ook het verplicht ontslag bij het bereiken van de pensioenleeftijd ter discussie stellen. Nijpels wil dat er een 'bewust moment' komt waarop de werknemer kan bepalen of hij wil doorwerken of niet. Het automatisme waarmee de werknemer wordt ontslagen, moet hiermee worden doorbroken. Vermeend gaat ook deze maatregel onderzoeken.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal is bezorgd over de ontwikkelingen. Hij is bang voor een hellend vlak, waarbij straks de pensioengerechtigde leeftijd wordt opgeschoven. Voor de FNV staat voorop dat de werknemer moet kunnen kiezen voor pensioen en niet gedwongen wordt om door te werken.

Ook voor de Task Force staat vrijwiligheid voorop. De tussenraportage heet Liever honing dan azijn en benadrukt dat met zachte maatregelen meer bereikt zal worden dan met harde. Vermeend onderschrijft deze analyse.

De PvdA-bewindsman is niet bang dat doorwerkende ouderen straks goedkoper zijn dan jongere werknemers. Voor werkgevers zijn gepensioneerden straks niet goedkoper. De werknemer profiteert wel. De doorwerkende 65-plusser hoeft immers geen sociale premies meer te betalen en dat levert hem een flink voordeel op.

De Waal is ook niet bezorgd voor verdringing van jongeren. 'Als gepensioneerden voor werkgevers toch goedkoper mochten worden dan jongeren, dan verzinnen we wel een boete voor werkgevers', aldus de voorman van de FNV.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden