Onderzoek naar voorkennis bij handel Smit Trafo

Niet bekend..

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het controlebureau van de Amsterdamse effectenbeurs. Het controlebureau heeft de leden van de beurs vorige week om medewerking gevraagd bij dit onderzoek.

P. Wijnen, de financiële topman van de Nijmeegse onderneming, zei gisteren in een reactie dat binnen de top van het concern iedereen onschuldig is.

Smit Trafo maakte op 7 juli bekend dat de winst lager zou uitvallen dan eerder gemeld. Daags daarna daalde de koers met 6,50 gulden tot 26 gulden; een daling van liefst 20 procent.

De beurs heeft Smit gevraagd welke werknemers die van het slechte nieuws op de hoogte waren, vlak voor de publikatie in aandelen hebben gehandeld. Dat is strafbaar voor medewerkers die de Modelcode van de beurs hebben ondertekend. Volgens deze regeling moeten bepaalde leidinggevende functionarissen zich gedurende voorgeschreven periodes van transacties in eigen aandelen onthouden.

Voor zover bekend heeft het personeel van Smit Trafo een belang van 7 procent in het bedrijf, terwijl het management voor 3 procent participeert.

Directeur Wijnen geeft toe dat het controlebureau Smit Trafo heeft verzocht om informatie over aandelentransacties van werknemers die onder de Modelcode vallen. Volgens Wijnen betreft het echter niet meer dan een standaardprocedure. 'Mij is verteld dat er vooralsnog geen enkel bewijs is dat de wet daadwerkelijk is overtreden. Ik kan dat zelf beamen. Ik fungeer namelijk als contactpersoon. Met andere woorden: alle transacties moeten aan mij worden gemeld.'

Volgens de financieel directeur zijn er in de bewuste periode twee kleine aandelentransacties verricht die 'absoluut niet onder de Modelcode vallen'. Het gaat hier om transacties in aandelen van andere fondsen. '

Het onverwachtse vertrek van algemeen directeur G. van der Vos, eind maart, staat volgens Wijnen geheel los van misbruik van voorkennis. 'Oud-functionarissen vallen nog een half jaar na vertrek onder de Modelcode. Dat geldt ook voor Van der Vos, die netjes aan mij rapporteert.'

Mogelijk zou het onderzoek van het controlebureau zich ook kunnen uitstrekken tot transacties die eerder dit jaar zijn gedaan. Smit Transformatoren ging in oktober vorig jaar naar de beurs voor 45 gulden per aandeel. In de maanden daarna liep de koers op tot boven de 50 gulden. Op 31 maart werd de winstverwachting voor dit jaar voor het eerst naar beneden bijgesteld. De koers zakte daarna snel weg tot onder de introductieprijs. Nadat op 7 juli nieuwe tegenvallers werden aangekondigd, klapte de koers in. Vorige week besloot de ABN Amro die de beursintroductie had begeleid, beleggers in Smit Trafo schadeloos te stellen voor het geleden koersverlies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden