Onderzoek naar verspilling hogeschool Stenden

AMSTERDAM - De onderwijsinspectie onderzoekt of Stenden hogeschool uit Leeuwarden publiek geld heeft verspild bij het openen van diverse buitenlandse vestigingen. Het gaat om filialen van de hogeschool in Bangkok, Qatar, Bali en Port Alfred (Zuid-Afrika). De school en de inspectie hebben dit vrijdag bevestigd.

© Harry Cock/de Volkskrant

Eind vorig jaar heeft de inspectie bovendien vertrouwelijke informatie over misstanden bij Stenden in handen gekregen, zo melden bronnen rond de school. Er zou onder meer buitensporig zijn gereisd en gedeclareerd door de bestuurders en de toezichthouders van Stenden. Ook zou Stenden zakenpartners hebben gepaaid met eredoctoraten.

Tweede hbo-instelling

Stenden is de tweede hbo-instelling waar de onderwijsinspectie mogelijk misbruik van publieke middelen onder de loep neemt. De inspectie werkt eveneens aan een aantal rapporten over Hogeschool InHolland.

Bij deze hbo-instelling stapte vorig jaar het college van bestuur op, naar aanleiding van interne twisten en enkele publicaties over mismanagement en te gemakkelijk verstrekte diploma's.

In kringen van het hoger onderwijs werden de ambities van Stenden, en de autoritaire manier waarop de school werd bestuurd, vaak vergeleken met die van Hogeschool InHolland onder de voormalige bestuursvoorzitter Jos Elbers.

Tropische oorden
Stenden heeft vijf onderwijslocaties in Noord-Nederland en vier buitenlandse dependances. De school trachtte de afgelopen jaren voet aan de grond te krijgen in tal van tropische oorden. Bij de hogeschool, die zichzelf Stenden University noemt, studeren circa tienduizend personen.

De hogeschool verzorgt onder meer hoger hotelonderwijs en kent veel toeristische afstudeerrichtingen. Ook is Stenden eigenaar en exploitant van het leerbedrijf Stenden University Hotel in Leeuwarden. Dit viersterrenhotel is onderdeel van de Zuid-Afrikaanse Mantis-groep.
Een woordvoerder van Stenden zegt dat er hem geen problemen bekend zijn met declaraties of eretitels. 'We hebben op alle vragen antwoord gegeven en zijn in afwachting van het conceptrapport.'

Meer in de Volkskrant vandaag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden