Onderzoek naar veiligheid kerncentrales grensgebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoeken hoe Nederland met zijn buurlanden samenwerkt om incidenten bij kerncentrales te voorkomen en te beheersen. Mensen in de grensregio's maken zich hierover al geruime tijd zorgen door een aantal incidenten, licht de OVV toe.

Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu bij kerncentrale Doel.Beeld anp

De raad wil onder meer achterhalen hoe Nederland en België elkaar betrekken bij de besluitvorming over en toezicht op de centrales en welke informatie wordt uitgewisseld. Ook wordt gekeken hoe de landen zich gezamenlijk voorbereiden op een mogelijk ongeluk.

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de uitwisseling van informatie over de drie kerncentrales in het grensgebied van Nederland en België: Borssele (Nederland), Doel en Tihange (België).

Enkele Belgische kerncentrales staan dicht bij de grens met Nederland. Zo is de kerncentrale bij Doel te zien vanuit de grensstreek West-Brabant en een groot deel van Zuid-Limburg ligt binnen een straal van honderd kilometer van Luik, waar de kerncentrale in Tihange staat. Ze zijn ongeveer even oud als de enige Nederlandse kerncentrale, die in Borssele.

De Belgische centrales komen geregeld in opspraak vanwege incidenten en defecten. Zo moesten de afgelopen jaren tientallen noodstops worden uitgevoerd, het ongepland stilleggen van de reactoren. Daarnaast werd er sabotage gepleegd en werden er scheurtjes ontdekt in reactorvaten.

Vorige week schakelde de kernreactor Tihange 2, bij Hoei in de provincie Luik, automatisch uit door een defect aan een elektrische motor. De centrale van Doel, net over de grens bij Antwerpen, komt ook vaak in het nieuws door incidenten.

Gezamenlijke controles

Nederland en België voeren sinds begin dit jaar al gezamenlijke controles uit van de kerncentrale van Doel. Toch zijn verschillende Brabantse en Limburgse burgemeesters alsmede milieufederaties er nog altijd niet gerust op. In mei liepen nog ruim duizend mensen in Maastricht mee met een internationale demonstratie voor sluiting van de kerncentrale in Tihange.

Het toezicht op kerncentrales en de controle op de veiligheid berust bij de Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle in België en het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties. Het onderzoek van OVV richt zich daarom niet op de veiligheid van de kerncentrales zelf.

Scheurtjesreactoren, hoe lang nog?

Bewoners en bestuurders in grensregio's van Limburg, Brabant en Zeeland maken zich steeds meer zorgen over de veiligheid van de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange. Lees hier de reportage (+).

Jodiumpillen

In maart constateerde de Belgische Hoge Gezondheidsraad dat België onvoldoende is voorbereid op een kernramp. Daarop kondigde het Belgische ministerie van Volksgezondheid aan inwoners van heel België te voorzien van jodiumpillen ter bescherming tegen een eventuele kernramp.

Bij een kernramp is het vrijkomen van radioactief jodium een van de grootste gevaren. Bij mens en dier wordt het opgenomen door de schildklier, wat kanker kan veroorzaken. Jodiumpillen zorgen ervoor dat de schildklier verzadigd raakt en het radioactief jodium niet kan worden opgenomen.

Wonen tussen demonen

Pal onder de koeltorens van de kerncentrale bij Doel wonen Jerôme en Jeanne; de jodiumpillen die ze van overheidswege kregen, liggen ergens binnen. Lees hier de verslaggeverscolumn van Toine Heijmans (+).

Delta wil staatssteun voor kerncentrale Borssele

Financiële hulp van de overheid is wel degelijk nodig om kerncentrale Borssele op een veilige manier in bedrijf te houden. Dat stelt het Zeeuwse energiebedrijf Delta, dat voor een groot deel eigenaar is van de centrale, in een brief aan de Tweede Kamer. In een Kamerbrief schreef Kamp vorige week dat financiële ondersteuning voor het verlieslijdende energiebedrijf Delta (70 procent eigenaar van de centrale) niet nodig is. Maar Delta is het daar niet mee eens. Het roept de Tweede Kamer op om het kabinet aan te sporen alsnog met de nodige waarborgen over de brug te komen. Kamps besluit is een tegenvaller voor Deltas grootaandeelhouder provincie Zeeland (50 procent), die al langer met de minister in gesprek is over een oplossing voor de onrendabele centrale en de ontmanteling ervan in 2033. Uit een door actiegroep Wise uitgelekt vertrouwelijk document in handen van de Volkskrant bleek eerder al dat Zeeland voor de kerncentrale hoopt op 'een overbruggingsfinanciering in samenwerking met de Staat'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden