Onderzoek naar subsidie megastallen buitenland

Staatssecretaris Ben Knapen van Ontwikkelingssamenwerking laat uitzoeken of een Nederlandse varkensboer terecht ontwikkelingsgeld heeft gekregen om een megastal in Bosnië te bouwen. Aanleiding voor het onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden is een uitzending gisteravond van het televisieprogramma Tros Radar.

Ben Knapen. Beeld ANP

Het varkensbedrijf Van Genugten kreeg 700.000 euro uit de pot voor ontwikkelingssamenwerking om de stal voor mestvarkens op te zetten in Bosnië. Volgens het ministerie is bij de aanvraag uit onderzoek gebleken dat dit project de markt voor de kleine boeren niet verstoort. Ook werden de bedrijfsvoering en financiering van het bedrijf in 2007 in orde bevonden. 'Het bedrijf en de lokale partner hebben destijds een goede indruk gemaakt', aldus het departement.

'Uiteraard is mij er veel aan gelegen dat geld goed wordt besteed, gericht op lokale economische ontwikkeling. Ik laat uitzoeken of dat hier ook is gebeurd', stelde Knapen. Hij bestrijdt het beeld alsof ontwikkelingsgelden op grote schaal worden gebruikt bij de subsidie van megastallen in het buitenland.

Het project in Bosnië valt volgens Knapen sinds 2009 onder het zogeheten Private Sector Investeringen (PSI), dat onder Ontwikkelingssamenwerking valt. Dit programma is bedoeld om economische ontwikkeling te stimuleren in ontwikkelingslanden en is niet gericht op het verhogen van de winst van Nederlandse bedrijven als zodanig, aldus het ministerie.

De Tweede Kamer heeft Knapen inmiddels opheldering gevraagd over de besteding van hulpgelden aan het bedrijfsleven. De PvdA wil precies weten hoeveel geld er naar dit soort projecten gaat. De SP sprak van omgekeerde ontwikkelingshulp die terecht komt bij bedrijven. Mogelijk volgt er binnenkort een debat over de kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden