Update

Onderzoek naar sterfgevallen katholieke instelling Limburg

Het Openbaar Ministerie is een feitenonderzoek begonnen naar een hoog aantal sterfgevallen in de toenmalige psychiatrische instelling Sint Joseph in Heel (Limburg). Informatie uit archievenonderzoek door de commissie-Deetman is de aanleiding.

Commissievoorzitter Wim Deetman vorig jaar bij de presentatie van het onderzoeksrapport naar misbruik binnen rooms-katholieke instellingen. © ANP

De Limburgse kranten schrijven dat het gaat om 34 sterfgevallen in de jaren vijftig. De zaken zijn verjaard.

De commissie Deetman doet onderzoek naar seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk tussen 1945 en 2010.

Gehandicapten
De Kleine Broeders van de heilige Joseph waren tot 1969 verantwoordelijk voor de opvang en verzorging van verstandelijk gehandicapten.

Uit archiefmateriaal bleek dat daar in de jaren 1952 tot 1954 het aantal sterfgevallen aanzienlijk hoger lag dan gemiddeld, 34 jongens onder de 18 jaar overleden. Dat was eind jaren vijftig ook bekend bij het bisdom Roermond, de Arbeidsinspectie, het toenmalige Katholieke Verbond van de kinderbescherming en mogelijk een inspecteur van Volksgezondheid.

Verband
Mogelijk is er een verband tussen de sterfgevallen en seksueel misbruik, meldt De Limburger. Zowel het gerecht als de commissie-Deetman wil daarover niets kwijt, het bisdom zwijgt. Over de wijze waarop de verdachte sterfgevallen destijds aan het licht kwamen en over mogelijke verdachten, zwijgen alle partijen. Daarnaast blijft onduidelijk waarom na 1954 de sterftecijfers weer daalden. Of er eind jaren vijftig sprake was van bewust in de doofpot stoppen door instanties, is niet bekend.

Een woordvoerder van het openbaar ministerie verklaart in de krant dat justitie niet eerder afwist van de zaak.

Nabestaanden
Het onderzoek richt zich allereerst op het achterhalen van de nabestaanden van de overledenen. De politie informeert nabestaanden van de overleden slachtoffers, voor zover die zijn te vinden en nog leven zijn. Sinds eind mei zijn in totaal ongeveer dertig nabestaanden gevonden. Het verdere onderzoek zal zich richten op het horen van betrokkenen. Afhankelijk van de uitkomst zal in een later stadium worden besloten of breder onderzoek nodig is. Indien het onderzoek misdrijven zou uitwijzen, zal er geen vervolging zijn omdat de feiten verjaard zijn

Informatie
De politie Limburg-Noord heeft een telefoonnummer en e-mailadres geopend voor burgers die informatie willen delen.
Het OM benadrukt dat de huidige instelling voor verstandelijk gehandicapten in Heel uitsluitend historisch een band heeft met de instelling uit de jaren vijftig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.