NIEUWSNVWA

Onderzoek naar sjoemelslachthuizen gestaakt vanwege traag NVWA

Een strafrechtelijk onderzoek naar misstanden in slachthuizen in Noord-Nederland is stopgezet vanwege nalatigheid bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat bevestigt het Openbaar Ministerie naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws.

Jurre van den Berg
Karkassen in een slachthuis. Beeld Getty Images
Karkassen in een slachthuis.Beeld Getty Images

Het OM is ruim anderhalf jaar bezig geweest met het onderzoek naar onregelmatigheden in drie noordelijke slachthuizen. ‘Ondanks het feit dat er aanwijzingen bestaan dat de betreffende slachthuizen niet-transportwaardige dieren hebben geaccepteerd, kon de NVWA de opsporingsonderzoeken niet binnen redelijke termijn afronden’, aldus het OM. Het gevolg is dat de onderzoeken door het Functioneel Parket zijn stopgezet en dat de slachthuizen geen strafrechtelijke gevolgen van de onderzoeken zullen ondervinden.

Aanleiding voor de onderzoeken was een inval bij een slachthuis in Hoogeveen in 2018. Vorig jaar onthulde RTL Nieuws op gezag van klokkenluiders binnen de NVWA dat keuringsartsen van de dienst toestonden ‘dat zeker honderd, maar mogelijk veel meer, zeer ernstig zieke en kreupele runderen naar slachthuizen in Noord-Nederland werden vervoerd.’

Het vervoeren van zieke dieren is verboden, ook omdat ze onnodig pijn lijden. Het constateren van een dergelijk illegaal transport door een NVWA-dierenarts moet worden gerapporteerd. Dat kan dan leiden tot boetes voor de boer, veehandelaar, transporteur en de slachterij. Door het gebrekkige toezicht zouden volgens de klokkenluiders mogelijk ‘tientallen tonnen’ aan afgekeurd vlees in de voedselketen terechtgekomen.

Dat het toezicht op de slachthuizen door de NVWA tekortschiet, werd bevestigd door een rapport geschreven in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Bij slachthuizen in Noord-Nederland worden regelmatig zieke en wrakke dieren aangevoerd en geslacht. Dat is tegen de wet, maar toch worden er geen boetes voor uitgedeeld. ‘De doelstelling om dierenwelzijn te verbeteren en om misstanden te voorkomen, wordt niet behaald’, luidde het oordeel over de NVWA. Inmiddels zijn de directeur van de afdeling Keuren en NVWA-topman Rob van Lint vertrokken.

De NVWA erkent in een schriftelijke reactie dat de benodigde onderzoeken niet binnen een redelijke termijn zijn afgerond. ‘Het gaat om een complex onderzoek dat onder andere onder druk is komen te staan door de afhandeling van andere, acute meldingen op het gebied van dierenwelzijn. De NVWA rekent het zichzelf aan dat daardoor onduidelijk blijft of er sprake is geweest van overtredingen van dierenwelzijnsregels bij transport.’

Volgens het ministerie van LNV heeft Minister Schouten de inspecteur generaal van de NVWA laten weten dat de gang van zaken ‘niet acceptabel’ is. De NVWA zou nu maatregelen nemen ‘om de aansturing te verbeteren en soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden