Onderzoek naar rol meldkamers bij stroomstoring

De gemeente en de nationale politie onderzoeken de rol van de meldkamers bij de stroomstoring dinsdagochtend in Amsterdam. Door de vele telefoontjes waren die overbelast. Tijdens de storing overleed een 83-jarige vrouw. Het lukte haar zoon niet contact te leggen met 112.

Pieter Hotse Smit en Kaya Bouma
null Beeld
Beeld

Gedurende de stroomstoring, die Amsterdam en omstreken een paar uur platlegde, stierf ook een andere vrouw. Vermoedelijk nadat haar zuurstofvoorziening was uitgevallen door de stroomuitval, aldus de gemeente. Er is een onderzoek naar haar dood ingesteld.

Er liggen in Nederland ruim drieduizend patiënten thuis aan beademingsapparatuur. Nog eens 25- à 30 duizend longpatiënten krijgen extra zuurstof toegediend. Het overlijden van de vrouw roept vragen op of deze patiënten gevaar lopen.

Goed geregeld

Juist omdat de risico's bij beademing groot zijn, heeft iedere beademingsmachine een noodstroomvoorziening in de vorm van een accu, zegt internist Michael Gaytant van het Centrum voor Thuisbeademing van het UMC Utrecht. 'Patiënten die geen moment zonder beademing kunnen, hebben bovendien altijd een tweede apparaat thuis. We hameren erop dat ze altijd goed controleren dat beide accu's zijn opgeladen.'

Het is volgens Gaytant de vraag of de vrouw die in Amsterdam overleed aan de beademing was. Er zijn vier centra voor thuisbeademing in Nederland. Regio Amsterdam valt onder het centrum van UMC Utrecht, daar was zij niet bekend.

Ook de duizenden longpatiënten die via een slangetje in hun neus extra zuurstof krijgen toegediend, hebben een noodvoorziening wanneer de stroom uitvalt. 'Iedereen die medicinale zuurstof gebruikt, krijgt een noodfles die niet op de stroom is aangesloten', zegt Monique Moerkens van het Longfonds. 'Dat is in Nederland goed geregeld.'

Noodzuurstof

Een woordvoerder van Medidis, leverancier van apparatuur voor extra zuurstof, wijst wel op een risico. 'Wij merken wel dat patiënten de noodcilinders met zuurstof die wij leveren, vaak ergens in een kelder of hok opbergen omdat er een minimaal explosiegevaar bestaat.' Het zou kunnen, zegt hij, dat het een patiënt die er slecht aan toe is, niet lukt om bij stroomuitval midden in de nacht, nog bij de noodzuurstof te komen.

Dan nog is het de vraag of het wegvallen van extra zuurstof snel zulke dramatische gevolgen heeft. De meeste personen die extra zuurstof krijgen, lijden aan copd, een chronische ziekte waarbij de longen ontstoken en beschadigd zijn. 'Die vallen echt niet zomaar om als ze een paar uur geen extra zuurstof krijgen toegediend', zegt Frits Franssen. Als longarts aan onder andere het universitair medisch centrum in Maastricht is hij gespecialiseerd in ernstige longziekten als copd. 'De meeste personen die extra zuurstof gebruiken, zitten daar zo'n zestien uur per dag aan. Zij zijn absoluut niet in gevaar als de stroom uitvalt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden