Onderzoek naar rol Dales in diplomafraude

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs laat onderzoek doen naar de rol van het college van bestuur van hogeschool InHolland in de kwestie van de verkorte diplomatrajecten bij de opleiding Media &  Entertainment Management (MEM) in Haarlem.

De onderwijsinspectie ontfermt zich hierover, zo liet Van Bijsterveldt weten tijdens een spoeddebat donderdag in de Tweede Kamer. Volgens de commissie-Leers, die vorige week haar onderzoeksresultaten over de alternatieve diplomaroute bij de MEM presenteerde, was het bestuurscollege niet op de hoogte van het bestaan ervan. Het Kamerlid Boris van der Ham (D66) heeft het sterke vermoeden dat het college onder leiding van Geert Dales wel degelijk op de hoogte was. Het college zou al in april 2009 van het bestaan van de verkorte diplomaroute hebben geweten en zelfs toestemming hebben gegeven om deze route buiten de examenreglementen om te volgen. Van der Ham baseert zich hierbij op notulen van een overlegvergadering van de medezeggenschapsraad van de hogeschool en het college van bestuur van april 2009.

Het D66-Kamerlid wilde tijdens het debat donderdag over de misstanden bij de MEM weten wat de consequenties zijn voor het bestuurscollege en voorzitter Dales. Demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt liet weten dat de inspectie naar alle details en ook eventuele nieuw vrijgekomen informatie zal kijken.

Vervolgstappen

De staatssecretaris zal zich in haar vervolgstappen, zoals het mogelijk terugvorderen van onterecht verkregen overheidsgelden, baseren op de uitkomsten van het inspectieonderzoek. Die worden in het voorjaar van 2011 verwacht. Wel liet de staatssecretaris weten dat de verantwoordelijkheid voor eventuele personele gevolgen bij de school ligt en niet bij de overheid.

Studentenorganisatie ISO overweegt ondertussen een proces tegen InHolland aan te spannen omdat studenten door imagoschade van de opleiding negatieve gevolgen ondervinden. ‘Studenten die wel terecht hun diploma hebben gekregen, krijgen bij sollicitaties grapjes en opmerkingen over hun waardeloze diploma’, zegt ISO-voorzitter Guy Hendriks.

Als uit onderzoek blijkt dat het inderdaad aan de kwaliteit van de opleiding schort, hebben de studenten recht op een schadevergoeding, zo laat een woordvoerder van de hogeschool weten. ‘Dat moet het onderzoek van de inspectie uitwijzen.’

Geert Dales (Raymond Rutting / de Volkskrant) Beeld raymond rutting
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.