Onderzoek naar rampen in Rusland

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag een ‘diepgaand’ onderzoek gelast naar drie tragedies die zijn land in korte tijd hebben getroffen: een vliegtuigongeluk, een mijnramp en een brand in een bejaardentehuis....

APReuters en ANP

Daarbij vielen in totaal meer dan 170 doden. Premier Michaïl Fradkov is door het Kremlin aangewezen om ‘lessen te trekken’ uit de serie rampen. Door jaren van verwaarlozing en het negeren van de veiligheidsregels zouden ‘gewone’ ongelukken zich gemakkelijk ontwikkelen tot drama’s. Volgens Russische media zeggen critici echter dat Poetin vooral wil laten zien dat hij een goede en betrokken leider is. Poetin heeft geregeld kritiek gekregen op zijn trage handelen na rampen. Ook reddingsdiensten hebben blootgestaan aan kritiek.

Het jongste drama in Rusland werd dinsdagmorgen bekend. Door een brand in een bejaardentehuis in het dorp Kamsjevtskaja, nabij de Zwarte Zee, zijn zeker 62 mensen omgekomen en tientallen gewond geraakt. Er blijken veel fouten te zijn gemaakt. De nachtwaker negeerde het alarm voordat hij melding maakte van de brand. Het duurde meer dan een uur voordat de brandweer ter plaatse was, doordat de dichtstbijzijnde brandweerkazerne 50 kilometer verderop ligt. Een groot deel van het personeel was niet aanwezig, waardoor er geen sleutels voor de nooduitgang waren. Bovendien kwamen er giftige gassen vrij toen de muurpanelen vlam vatten.

Russische reddingswerkers hebben dinsdag de zoektocht naar overlevenden in een kolenmijn in de Siberische regio Kemerovo voortgezet. Door een ontploffing van methaangas kwamen maandag zeker 106 mijnwerkers om, aldus Russische functionarissen.

Het gaat om het ernstigste mijnongeluk in de Russische mijnbouw in zeker tien jaar. In de mijn bevonden zich op het moment van de ontploffing ongeveer tweehonderd arbeiders. Meer dan negentig mijnwerkers zijn gered.

Kemerovo ligt in het Koezbassbekken, een enorm mijnbouwgebied in het zuiden van Rusland, dat een slechte reputatie heeft als het om veiligheid gaat. Maar de kolenmijn waar het ongeluk plaatsvond, is pas sinds 2002 open en stond juist als veilig te boek.

Een derde incident gebeurde afgelopen weekeinde in de stad Samara. Door een buiklanding van een Toepolev-vliegtuig in dichte mist vielen zeven doden.

\N Beeld
\N

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden