Onderzoek naar problematiek Antilliaanse jongeren

Het kabinet laat een brede commissie van de Antillen en Nederland samen onderzoeken hoe problemen in Nederland met Antilliaanse risicojongeren kunnen worden aangepakt...

ANP

Dat hebben de ministers Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) en De Graaf (Koninkrijksrelaties) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Zij ontkenden dat er sprake is van onenigheid tussen hen over een mogelijke toelatings- of verwijderingsregeling voor criminele of overlast gevende Antillianen.

Verdonk heeft onlangs in de Tweede Kamer gezegd sympathiek te staan tegenover zo'n regeling en die te willen onderzoeken. De vraag is of het niet toelaten of verwijderen van Antillianen juridisch haalbaar is.

De commissie zal volgens De Graaf alles bekijken om aan beide kanten van de oceaan de probleemjongeren aan te pakken. 'Ik sluit daarbij op voorhand niets uit. Daarna gaan we bekijken of een en ander uitvoerbaar is', aldus De Graaf vrijdag. Hij zei nu gewoon af te wachten waar de commissie mee komt.

De bewindsman zelf hoopt met de Antillen goede afspraken te maken over maatregelen die op de eilanden zelf tot een verbetering leiden. De Graaf benadrukte vertrouwen te hebben in het kabinet-Ys.

Verdonk verwacht dat de commissie medio november klaar is met de rapportage. De instelling van een brede commissie was al afgesproken met de Antilliaanse premier Ys. De commissie zou zich ook gaan bezighouden met inburgering.

Verder heeft Verdonk een pakket maatregelen opgesteld in overleg met achttien gemeenten waar veel problemen zijn met Antillianen. Het gaat daarbij om het voorkomen van schooluitval en het stimuleren van werk. Daarbij wordt ook onderzocht of er mogelijkheden zijn voor 'internaat-achtige voorzieningen', aldus Verdonk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden