Nieuws Colombia

Onderzoek naar plotseling overlijden van klokkenluider en zoon in grote Colombiaanse corruptiezaak

Justitie in Colombia onderzoekt de verdachte dood van een getuige in een van de grootste corruptiezaken in Zuid-Amerika. Ook zijn zoon is plotseling gestorven. Klokkenluider Jorge Enrique Pizano, een boekhouder, hielp het OM bij een onderzoek naar de Braziliaanse aannemersgigant Odebrecht.

Odebrecht wordt in diverse landen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied beschuldigd van corruptie. Hier een protest tegen het bedrijf in de Dominicaanse Republiek. Beeld REUTERS

Pizano overleed vorige week in zijn huis in de Colombiaanse hoofdstad Bogota, naar verluidt aan een hartaanval. Toen zijn zoon Alejandro afgelopen zondag ook onverwacht stierf, gingen meteen de alarmbellen rinkelen bij politie en justitie.

De zoon was speciaal overgekomen uit Barcelona voor de begrafenis. Hij overleed binnen enkele minuten nadat hij een slok had genomen uit een fles water dat op het bureau van zijn vader stond. Volgens het OM is hij vergiftigd. Een ziekenhuis heeft autopsie verricht op het lichaam van vader Pizano en monsters overgedragen aan de politie. Deze moeten duidelijk maken of de vader ook is vergiftigd.

Pizano werkte als boekhouder bij een project voor de aanleg van een 528 kilometer lange snelweg die de Caribische kust van Colombia moest verbinden met de rest van het land. Het contract was zo’n 1,5 miljard euro waard. In het bouwproject werkten Odebrecht en Grupo Aval, het grootste financiële bedrijf van Colombia, samen.

Smeergeld betaald

Pizano stond justitie bij in een onderzoek naar beschuldigingen dat Odebrecht ruim 26 miljoen euro aan steekpenningen had betaald om contracten in Colombia in de wacht te slepen. In de grote corruptiezaak rond dit Braziliaanse bedrijf zijn tot nu toe al acht personen gearresteerd. 

Onder hen zijn een voormalige Transport-minister en een parlementslid. Odebrecht heeft op zijn beurt de staat aangeklaagd omdat bezittingen ter waarde van 1,1 miljard euro ten onrechte door Colombia zouden zijn onteigend. 

Op maandag zond de tv-zender Noticias Uno een interview uit met Pizano dat in augustus was opgenomen. Hij maakte zich grote zorgen om zijn veiligheid en de klokkenluider had de omroep dan ook verzocht het gesprek pas uit te zenden na zijn dood of als hij veilig in een ander land was. In het interview zegt Pizano dat hij verdachte betalingen had ontdekt aan onbekende personen en in 2013 de juridische adviseur van Grupo Aval hiervan op de hoogte stelde.

De hoogste justitiebaas van Colombia, Nestor Humberto Martinez (links), zou de beschuldigingen van de klokkenluider hebben gebagatelliseerd. Martinez werd door Pizano hierover ingelicht in 2013. Beeld EPA

Rol openbare aanklager

Het ging hier om Nestor Humberto Martinez, die nu de hoogste openbare aanklager van het land is. Martinez overziet het corruptieonderzoek echter niet vanwege zijn vroegere werk voor Grupo Aval. De klokkenluider maakte in het geheim opnames van zijn gesprekken met Martinez. Deze werden maandag ook uitgezonden. Te horen is dat Martinez betwijfelt of er sprake is van corruptie.

‘Wij weten niet of ze geld betalen aan paramilitairen, of dat er sprake van corruptie is’, zegt Martinez. In Colombia is het normaal dat bedrijven, ook multinationals, paramilitaire groepen in onrustige regio’s betalen om veiligheidsproblemen te voorkomen. Martinez zei deze week in een verklaring dat hem geen blaam treft en dat hij indertijd alle informatie van de klokkenluider heeft doorgespeeld aan Grupo Aval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.