Onderzoek naar Pakistaans meisje

President Zardari van Pakistan heeft maandag een onderzoek gelast naar de arrestatie van een tienermeisje. Rimsha Masih uit Islambad werd vorige week donderdag opgepakt, omdat zij een schoolboek met koranlessen zou hebben verbrand.

AMSTERDAM - In het westen en door mensenrechtenorganisaties is met verontwaardiging gereageerd op de arrestatie van het christelijke meisje dat het syndroom van Down zou hebben.

'De autoriteiten moeten het leven en bezit van alle Pakistanen beschermen, niemand mag het recht in eigen hand nemen', aldus Zardari maandag in een toespraak, waarin hij zijn volk feliciteerde met het begin van het Eid al-Fitr, het driedaagse Suikerfeest dat het einde van de Ramadan markeert. Zardari riep iedereen op tot religieuze tolerantie en zei dat de blasfemiewet niet mag worden misbruikt, daarmee refererend aan de kwestie Rimsha.

Op basis van die wet diende een islamitische buurtgenoot van het naar verluidt 11-jarige meisje vorige week een aanklacht tegen haar in en werd zij gearresteerd. Volgens artikel 295C van de blasfemieregel moet iedereen die de islam, de Koran of Profeet Mohammed beledigt, worden bestraft met de doodstraf of levenslange gevangenisstraf.

'De wet is schandalig. Bewijs van godslastering is niet vereist om iemand veroordeeld te krijgen en de regel wordt willekeurig toegepast, zegt de Pakistaanse journalist en analist Ahmed Rashid. 'Extremisten maken bovendien op steeds grotere schaal misbruik van de wet om haat te zaaien tegen minderheden en de regering doet er niets tegen. Omdat ze bang is voor de extremisten en omdat de parlementsverkiezingen eraan komen.'

Volgens Rashid durft geen enkele Pakistaanse politicus zelfs nog maar te praten over de omstreden blasfemiewet, sinds de moorden op de gouverneur van de provincie Punjab, Salman Taseer en de christelijke minister voor Minderheden Shahbaz Bhatti begin vorig jaar door gewapende moslimfundamentalisten. Beiden hadden zich tegen de wet uitgesproken na de veroordeling tot de doodstraf van de christelijke vrouw Asia Bibi wegens blasfemie. Onder internationale druk is het doodvonnis nog niet uitgevoerd.

Het geweld tegen minderheden in Pakistan is de afgelopen jaren toegenomen. Drie jaar geleden vermoordden moslimextremisten acht christenen in het dorpje Gojra, 45 huizen werden in brand gestoken en er was een bijbelverbranding. De bewoners eisen vergeefs dat ook hier de blasfemiewet wordt toegepast.

In Pakistan wonen zo'n drie miljoen christenen, 1,6 procent van de 180 miljoen koppige bevolking.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden