Onderzoek naar oud-politietopman Bouman vanwege geldverspilling en verduistering

Minister van der Steur (Justitie) gelast een extern onderzoek naar de rol van voormalig politietopman Gerard Bouman bij verspild en verduisterd geld door diens Centrale Ondernemingsraad (COR). Een onafhankelijke commissie moet beoordelen of Bouman positieve COR-adviezen heeft 'gekocht'.

Redactie
Gerard Bouman. Beeld anp
Gerard Bouman.Beeld anp

Dinsdag maakte de huidige korpschef, Erik Akerboom, enkele resultaten van een disciplinair onderzoek bekend. Daaruit blijkt dat COR-voorzitter Frank G. 'solistisch optrad en onvoldoende verantwoordelijkheidsbesef had'. De uitgaven van de COR waren vanaf de oprichting van de Nationale Politie in 2013 'in aanzienlijke mate ondoelmatig'. Het gaat onder meer om buitensporige uitgaven, zoals een luxe feest in het Amstel hotel, de inhuur van vrienden van de COR-voorzitter en de aanschaf van kostuums en andere kleding. 'De onderbouwing en verantwoording van de uitgaven zijn onzorgvuldig en onvolledig', zegt Akerboom. 'Ze hebben geleid tot schaamte en conflict. Er is geld verspild en dat heeft de reputatie van de COR en het korps beschadigd. Deze conclusie stemt mij treurig en beschaamd.'

Het toezicht op die exorbitante uitgaven door de korpsleiding was 'gebrekkig', aldus Akerboom. Ook kreeg hij te weinig tegenspraak binnen de COR. De COR-voorzitter beschouwde het budget 'als zijn exclusieve bevoegdheid', en wilde uitsluitend verantwoording afleggen aan Bouman.

'Grote impact'

Minister van der Steur moet beoordelen of voormalig korpschef Bouman kan aanblijven als adviseur van de Nationale Politie. Hij is maandag door zowel Akerboom als de minister geïnformeerd over het vervolgonderzoek. 'Dat had een grote impact op hem', aldus Akerboom. Bouman wordt niet op non-actief gesteld vanwege het onderzoek.

Tegenover persbureau ANP zei Bouman dinsdag dat hij het onderzoek met vertrouwen tegemoet ziet, maar verder wil hij niet reageren.

Eerder deze maand deed de huidige korpschef Erik Akerboom aangifte tegen G. Sindsdien was hij onderwerp van een integriteitsonderzoek naar de royale uitgaven. Zijn voormalige secretaresse, Loni L., zou de financiën onrechtmatig hebben beheerd. Ook haar handel en wandel is onderzocht.

Zo kocht de 'blauwe baas' de ondernemingsraad

Lees hier een reconstructie over de omstreden uitgaven van de voormalige OR-voorzitter van de Nationale Politie.

Korpschef Erik Akerboom staat de pers te woord over het onderzoek naar de rol van voormalig politiechef Gerard Bouman. Beeld anp
Korpschef Erik Akerboom staat de pers te woord over het onderzoek naar de rol van voormalig politiechef Gerard Bouman.Beeld anp

Nationale Politie

Bouman begon in 2013 aan de opdracht één korps te smeden uit 26 onafhankelijke korpsen. Het was de grootste reorganisatie in de publieke sector ooit. Met de oprichting van een landelijk politiebestel moest er ook een Centrale Ondernemingsraad komen. Ineens zaten er vier partijen aan tafel: korpsleiding, ministerie, vakbonden en COR.

In een reconstructie schreven Wil Thijssen en Elsbeth Stoker dat Bouman steeds minder overleg voerde met de kritische vakbonden en steeds meer richting de 'meebewegende' COR-voorzitter, Frank G. trok. 'Bouman en G. geloven niet in wetten en regels, zij lossen alle reorganisatieproblemen samen zo goed mogelijk op, spreken zij af.'

De voorzitter van de grootste politievakbond, Jan Struijs, zei vandaag in NRC dat hij wil weten hoe het kan 'dat de top van politie en justitie instemden met de inrichtingsplannen van de Nationale Politie terwijl externe deskundigen, de vakbonden en ook de COR waarschuwden dat de reorganisatie niet goed ging'.

Ook vanuit de Tweede Kamer is gereageerd. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra laat weten dat hij zelf zoon is van een politieman en dat hij heeft geleerd dat juist de politie boven elke twijfel moet zijn verheven. Hij vindt een extern onderzoek nodig, wat minister Ard van der Steur inmiddels ook heeft aangekondigd.

D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven noemde het onderzoek 'zeer verontrustend'. 'Het is goed dat er aangifte is gedaan. Het is evident dat ook de rol van de voormalige korpschef verder onder de loep genomen moet worden. Als de vraag wordt opgeworpen of er geld betaald is voor extra steun van een ondernemingsraad aan een politiek project dan moet die vraag onderzocht worden', aldus Verhoeven.

Oud-korpschef Gerard Bouman in 2015. Beeld anp
Oud-korpschef Gerard Bouman in 2015.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden