NieuwsWaterstoffabriek

Onderzoek naar mogelijkheid grootste groene waterstoffabriek in Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven wordt in de nabije toekomst mogelijk de locatie van de grootste ‘groene’ waterstoffabriek van Europa. Het Rotterdamse Havenbedrijf, chemiebedrijf Nouryon (de voormalige chemietak van AkzoNobel) en BP gaan onderzoeken of de raffinaderij van het oliebedrijf straks via groene waterstof met aanzienlijk minder CO2-uitstoot kan draaien.

Een Olieraffinaderij van BP in de haven van Rotterdam.Beeld Arie Kievit

Dat maken de drie partners maandag bekend. De Rotterdamse BP-raffinaderij gebruikt nu waterstof gemaakt uit aardgas voor de ontzwaveling van producten. Dat is goedkoop, maar er komt veel CO2 bij vrij. Het plan is voor de raffinage bij BP over te gaan op groene waterstof. Die wordt verkregen door elektrolyse van water met behulp van groene stroom.

Volgens de drie partijen is hiervoor een waterelektrolyse-installatie nodig van 250 megawatt, vergelijkbaar met de stroom van de halve Hemweg-centrale in Amsterdam. Deze ‘elektrolyser’ moet maximaal 45 duizend ton groene waterstof leveren, waarmee de installatie de grootste in zijn soort in Europa zou worden. Ten opzichte van de productie uit aardgas zou dat jaarlijks 350 duizend ton minder CO2-uitstoot betekenen. Ter vergelijking: de hele Nederlandse industrie moet 14 miljoen ton minderen in 2030.

Groene waterstof zal volgens velen de vervanger worden van aardgas, maar tot nu toe zijn er alleen nog kleinschalige experimenten met de ‘energie van de toekomst’. BP, Nouryon en de Rotterdamse haven gaan daarom eerst onderzoeken of de bouw van zo’n grote waterstoffabriek haalbaar is. Daarvoor wordt gekeken naar de techniek, de kosten van de investering, de locatie en de infrastructuur. Ook wordt de vraag meegenomen of er voldoende (schone) energie uit windparken beschikbaar zal zijn. Naar verwachting in 2022 gaat de kogel door de kerk of Europa’s grootste elektrolyser daadwerkelijk in de Rotterdamse haven gaat verrijzen.

Nouryon, dat de elektrolysetechniek levert, is al betrokken bij twee andere, kleinere haalbaarheidsstudies voor groene waterstof. Met de Gasunie wordt in Groningen gekeken naar een installatie van 20 megawatt, met Tata (het voormalige Hoogovens) wordt in IJmuiden een fabriek van 100 megawatt bestudeerd. Samen met het Franse energiebedrijf Engie kijkt de Gasunie ook nog naar installatie van 100 megawatt in Groningen.

De Groningers hopen met groene waterstof uit wind en zon het wegvallen van de aardgasproductie goed te maken. Projecten rond emissievrije waterstof in de Eemshaven en het Chemiepark Delfzijl zouden banenverlies door de teruglopende aardgasproductie moeten voorkomen. Gehoopt wordt zelfs op 2.500 extra banen. Op de Noordzee wordt verder geëxperimenteerd met een waterstoffabriekje in een zeecontainer.

Hoewel in 2022 nog moet blijken of de elektrolyser van 250 megawatt er ook echt komt, kijkt Rotterdam alvast verder vooruit. Volgens studies is er voor een CO2-neutrale Rotterdamse industrie in 2050 nog tien tot dertig keer méér waterstofproductie nodig dan de installatie die nu onderzocht wordt.  Om ‘koploper in de energietransitie’ te worden gaat de Rotterdamse haven daarom ook alvast kijken of een concentratie van elektrolysers tot de mogelijkheden behoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden