Onderzoek naar mogelijk verkeerde man op iconische foto Iwo Jima

Het is een van de bekendste beelden van de Tweede Wereldoorlog: vijf Amerikaanse mariniers en een korpslid vereeuwigd door het planten van de Amerikaanse vlag op de Suribachivulkaan op het Japanse eiland Iwo Jima. Maar nu zijn twijfels gerezen over de identiteit van een van de mannen op de iconische foto en is het US Marine Corps een onderzoek gestart.

Iñaki Oñorbe Genovesi
null Beeld ap
Beeld ap

Aanleiding voor het onderzoek is de claim van twee historici dat er jarenlang ten onrechte van uit is gegaan dat korpslid John Bradley staat afgebeeld op de beroemde foto die Associated Press-fotograaf Joe Rosenthal nam op 23 februari 1945. Niet Bradley, maar marinier Harold Henry Schultz, die in 1995 is overleden, zou een van de mannen zijn op de foto die symbool is komen te staan voor een van de zwaarste Amerikaanse gevechten van de Tweede Wereldoorlog.

Al twee jaar geleden kwamen historici Eric Krelle en Stephen Foley met hun bewering naar buiten. In een uitgebreid artikel in de Omaha World-Herald legden ze uit dat Bradley op andere foto's die op die bewuste februari dag zijn genomen opgerolde broekpijpen had boven zijn laarzen. Bovendien droeg hij een pet onder zijn legerhelm. Op de beroemde foto van Iwo Jima, die ook is vereeuwigd door het grote monument voor de Amerikaanse militaire begraafplaats in Arlington, heeft de man die Bradley zou moeten zijn geen opgerolde broekspijpen en geen pet.

De claim van Krelle en Foley bleef lang een anekdote. Slechts weinig Amerikanen twijfelden aan de officiële lezing over de identiteit van de mannen. Tenslotte waren die op gezag van de toenmalige president Franklin D. Roosevelt achterhaald en zou het gaan om mariniers Rene Gagnon, Ira Hayes, Harlon Block, Michael Strank, Franklin Sousley en korpslid John Bradley.

Eerder controverse

AP-fotograaf Rosenthal was in de chaos vergeten de namen van de zes mannen op te schrijven. Bovendien is het niet de eerste controverse rond het bekende beeld. Zo was aanvankelijk marinier Marlon Block ten onrechte geïdentificeerd als sergeant Henry O. 'Hank' Hansen. Een fout die in 1947 officieel werd rechtgezet.

Ook is jaren gespeculeerd dat de beroemde foto in scène is gezet. Daarnaast was het de tweede keer dat de vlag werd gehesen die dag. De eerste keer, door fotograaf Lou Lowery vereeuwigd, gebeurde met een veel kleinere Amerikaanse vlag.

Maar deze week heeft de zoon van korpslid John Bradley laten weten ook te twijfelen of zijn vader wel op de foto staat. Opmerkelijk aangezien James Bradley de auteur is van de wereldberoemde boek 'Flags of our fathers' uit 2000. In zijn boek reconstrueert Bradley de vlaghijsing en de strijd op Iwo Jima aan de hand van de zes mannen op de foto. Het boek, dat een jaar lang hoog in de bestsellerlijsten stond, werd ook nog eens succesvol verfilmd door Clint Eastwood.

De auteur liet onder meer aan The New York Times weten dat zijn vader die dag heeft meegedaan aan het hijsen van een vlag, 'maar hij is mogelijk ten onrechte er van uitgegaan dat hij betrokken was bij de vlaghijsing die fotograaf Rosenthal vereeuwigde'.

De zes mariniers die de vlag op Iwo Jima hesen, worden al sinds die dag in de VS als nationale helden beschouwd. Slechts drie van hen, waaronder de vader van Bradley, keerden levend terug van het Japanse eiland. Ook zij zijn inmiddels overleden.

Een foto van 23 februari 1945 waarop korpslid John Bradley (geheel links) te zien is en waaruit zou blijken dat hij anders gekleed was dan op de beroemde foto waarop de vlag werd gehesen op Iwo Jima. Beeld ap
Een foto van 23 februari 1945 waarop korpslid John Bradley (geheel links) te zien is en waaruit zou blijken dat hij anders gekleed was dan op de beroemde foto waarop de vlag werd gehesen op Iwo Jima.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden