Onderzoek naar Marokkaanse straatjongeren ontaardt in mediashow Rechter en pers bezoeken Amsterdam-West

Het bezoek van kinderrechter H. de Groot aan het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart/Overtoomse Veld is donderdag ontaard in een mediaspektakel. Omringd door zo'n dertig verslaggevers, fotografen en cameralieden proefde de kinderrechter de sfeer in de buurt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Uit angst voor ongeregeldheden had De Groot had eerder besloten af te zien van het bezoek. De politie en justitie hadden hem daartoe geadviseerd, vanwege spanningen in de wijk. Nadat de advocaten van de Marokkaanse jongens boos hadden gereageerd, kwam De Groot terug op zijn beslissing.

Volgens advocaat M. Veldman waren er geen spanningen in de buurt en zouden die er tijdens de aanwezigheid van De Groot ook niet komen. Deze voorspelling kwam donderdag uit.

Op het tijdstip dat de kinderrechter verscheen, 's morgens om half tien, zag hij lege straten. De jongens die in de wijk overlast veroorzaken, waren nergens te bekennen. Aanwezige politiemensen zeiden te betwijfelen of De Groot een goede indruk kreeg van de problemen in Slotervaart/Overtoomse Veld.

De Groot liet zich rondleiden door de drie jonge verdachten. Deze drie waren in april aangehouden omdat ze aanwijzingen van de politie niet opvolgden. Hun arrestatie leidde tot een harde confrontatie tussen 150 Marokkaanse jongens en de politie.

De kinderrechter vroeg de jongens waar ze spelen, of ze op het gras voetballen, en waar ze precies zaten toen iemand in april een prullenbak in brand stak. Dat brandje had uiteindelijk tot gevolg dat heel Nederland sprak over de Marokkaanse jongeren in Amsterdam-West.

Omdat zijn bezoek gold als een besloten rechtszitting, had De Groot de media gevraagd op minstens vijfentwintig meter afstand te blijven. Geen enkele verslaggever hield zich daaraan, vooral niet omdat de rechter geen enkele moeite deed om alleen met de jongens en hun advocaten te praten.

Het werd een show, waarbij een van de jongens opnieuw de gelegenheid kreeg te zeggen dat de politie niet deugt. 'De situatie hier is de laatste tijd niet verbeterd. Integendeel, de agenten lokken ons uit, om hun eigen gelijk te halen.' Hij eiste dat het aantal agenten in de wijk omlaag gaat.

Na de wandeling werd op het stadsdeelkantoor de rechtszitting in echte beslotenheid voortgezet. De Groot hoorde enkele getuigen-deskundigen. De verdere behandeling van de zaak zal weer plaatsvinden in het gerechtsgebouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden