NieuwsJair Bolsonaro

Onderzoek naar machtsmisbruik president Bolsonaro mag van start

Het Hooggerechtshof in Brazilië heeft een onderzoek goedgekeurd naar mogelijk machtsmisbruik door president Jair Bolsonaro. De president wordt beschuldigd van bemoeienis met politie-onderzoeken, onder andere naar eigen familieleden.

De Braziliaanse President Jair Bolsonaro zou onder meer de baas van de federale politie hebben willen wegwerken. Beeld REUTERS
De Braziliaanse President Jair Bolsonaro zou onder meer de baas van de federale politie hebben willen wegwerken.Beeld REUTERS

De stap van de hoogste rechters brengt Bolsonaro nog verder in de problemen. Hij ligt ook al onder vuur omdat hij de corona-uitbraak in Brazilië heeft onderschat en voortdurend bagatelliseert.

Rechter Celso de Mello gaf de federale politie zestig dagen de tijd voor het onderzoek, het tijdsbestek waar de openbare aanklager om had gevraagd. Aanklager Augusto Aras gelastte het onderzoek na beschuldigingen van minister van Justitie Sergio Moro over machtsmisbruik door Bolsonaro.

Moro trad vrijdag af na een conflict met de president. Volgens de oud-minister had Bolsonaro hem onder druk gezet om de baas van de federale politie weg te werken. Ook zou de president hebben geprobeerd zich te mengen in de onderzoeken naar familieleden door onder andere dossiers in te willen inzien.

Er lopen momenteel twee onderzoeken naar zonen van de president. Ze worden onder andere verdacht van misbruik van overheidsgeld. Nadat Bolsonaro de directeur-generaal van de federale politie had vervangen, besloot Moro op te stappen en een boekje open te doen over de president.

Politieke crisis

De beschuldigingen van de oud-minister hebben Brazilië in de ergste politieke crisis gestort sinds de rechtse Bolsonaro begin vorig jaar aantrad. De president ontkent dat hij in de fout is gegaan. Zo claimt hij dat de directeur-generaal uit eigen beweging is opgestapt. Moro ontkent dit echter. Hij zegt dat hij als minister geen ontslagverklaring heeft getekend.

Volgens de openbare aanklager heeft de president zich mogelijk schuldig gemaakt aan diverse strafbare feiten, waaronder belemmering van de rechtsgang. De federale politie moet nu Moro horen. Ook zal hij worden gevraagd met bewijzen te komen. Moro was een van de populairste ministers in de regering. Als rechter speelde hij een belangrijke rol bij het onderzoek naar het omvangrijke Car Wash-corruptieonderzoek waarbij Braziliaanse politici waren betrokken.

Als de aanklager besluit Bolsonaro te vervolgen, moet het Lagerhuis van het parlement zich buigen over de aanklacht. Wordt deze goedgekeurd, dan kan het proces beginnen bij het Hooggerechtshof. Het is echter onwaarschijnlijk dat het Lagerhuis hiermee akkoord gaat, omdat het wordt gedomineerd door aanhangers van de president. Als Bolsonaro wordt aangeklaagd, neemt vicepresident Hamilton Mourao tijdelijk het presidentschap waar.

Alsof een pandemie nog niet genoeg is, krijgt Brazilië ook nog een politieke crisis te verwerken. President Bolsonaro heeft het verbruid bij zijn populairste bondgenoot, Sérgio Moro. Volgens onze correspondent in Zuid-Amerika vormt het op dit moment een grotere bedreiging voor Bolsonaro dan de corona-uitbraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden