Onderzoek naar Mabel Wisse Smit hervat

Minister-president Balkenende gaat de affaire rond Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Johan Friso, opnieuw bekijken. Mogelijk zal hij opnieuw de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) inschakelen....

Van onze verslaggever

Balkenende sluit niet uit dat de termijn van drie weken voor de beantwoording van Kamervragen van PvdA en LPF wordt overschreden. Die partijen maken zich zorgen als zou blijken dat de vrouw van een mogelijke troonopvolger intieme contacten of zelfs een liefdesrelatie zou hebben gehad met een topcrimineel.

Donderdagavond gaf Wisse Smit nieuwe details prijs over haar relatie met Bruinsma. Het bleek dat ze drie keer op zijn boot de Neeltje Jacoba heeft geslapen en dat ze hem meermalen heeft ontmoet.

De verklaring was opmerkelijk, omdat Wisse Smit in augustus nog had verklaard dat de contacten met de topcrimineel niet meer betroffen dan een oppervlakkig contact tijdens zeilwedstrijden. Wisse Smit ontkende toen dat het om een 'intieme relatie' ging, nu spreekt ze in haar ontkenning van een 'liefdesrelatie'.

Op de wekelijkse persconferentie ging Balkenende niet in op vragen of de informatie nieuw voor hem was. Wel zei hij dat de ministeriële verantwoordelijkheid voor haar pas gaat gelden als er een Toestemmingswet wordt ingediend bij het parlement.

De Toestemmingswet voor dat huwelijk gaat pas naar het parlement als er geen nieuwe belastende feiten opduiken over het verleden van de aanstaande prinses. Politieke deskundigen wijzen erop dat troonopvolgers moeten voldoen aan hoge eisen van onberispelijkheid en onkreukbaarheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden