Onderzoek naar klacht over scholen geëist

CDA en D66 willen dat staatssecretaris Adelmund van Onderwijs uitzoekt of gemeenten en middelbare scholen te weinig geld hebben om schoolgebouwen naar behoren in te richten....

Door de toenemende aandacht voor zelfstandig leren, zijn in het voortgezet onderwijs technieklokalen, mediatheken, computerhoeken en studiezalen nodig. Scholen die daarom hun gebouw willen aanpassen, kloppen voor het benodigde geld vaak vergeefs aan bij gemeentebesturen. Die beheren sinds enkele jaren het geld voor de schoolgebouwen, maar klagen dat het onvoldoende is om het tempo van de onderwijsvernieuwingen bij te houden.

Het CDA wil dat Adelmund nagaat of die klacht klopt. 'Wij hebben steeds benadrukt dat voor onderwijsvernieuwingen ook betere huisvesting nodig is', zegt Kamerlid A. Mosterd. De redenering van het ministerie dat scholen niet per se hoeven te verbouwen omdat zij zelf mogen weten hoe zij het studiehuis inrichten, noemt hij 'wel erg kort door de bocht'.

Dat vindt ook D66-Kamerlid U. Lambrechts: 'Het is grote onzin en grote flauwekul, die ik eigenlijk helemaal niet meer wil horen. De exameneisen die aan de scholen worden opgelegd, dwingen hen wel degelijk om studiehuisachtig te werken en daar ook in het gebouw ruimte voor te maken. Scholen die niet meedoen, missen de boot. Je kunt dus niet zomaar zeggen dat ze niet hóeven.'

Over de inrichting van de vmbo-scholen is woensdag een conflict ontstaan tussen de Tweede Kamer en minister Jorritsma van Economische Zaken. Jorritsma weigert 20 miljoen gulden uit te geven voor een modernere uitrusting van de scholen. Zij negeert daarmee een uitspraak van de Tweede Kamer. De bewindsvrouw vindt dat niet zij, maar haar collega Hermans van Onderwijs verantwoordelijk is voor goed onderwijs. Bovendien heeft ze daar het geld niet voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden